Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/5125
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBarut, Erdoğan-
dc.contributor.authorYıldız, Demet-
dc.date.accessioned2020-01-06T07:53:57Z-
dc.date.available2020-01-06T07:53:57Z-
dc.date.issued2006-
dc.identifier.citationYıldız, D. (2006). Böğürtlende mikroçoğaltım çalışmaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5125-
dc.description.abstractBu çalışmada, “Bursa-I” ve “Chester” böğürtlen çeşitlerinde koltuk tomurcukları kullanılarak mikro çoğaltım denemeleri yapılmıştır. Bu amaçla örnekler 20 Mayıs 2005 ve 26 Haziran 2005 tarihlerinde alınarak araştırma 3 farklı aşamada gerçekleştirilmiştir. Bunlar başlangıç (MS + 30 g/l Sakkaroz + 0.103 g toz vitamin + 7 g Agar + 0.5 ve 1.0 mg/l BAP), sürgün (MS + 30 g/l Sakkaroz + 0.103 g toz vitamin + 7 g Agar + 0.1, 0.5 ve 1.0 mg/l BAP) ve köklendirme (1/3 MS + 30 g/l Sakkaroz + 0.103 g toz vitamin + 7 g Agar + 0.2 ve 0.4 mg/l IBA) aşamalarıdır. Araştırma sonucunda başlangıç ve sürgün çoğaltım aşamalarında her iki böğürtlen çeşidinde kullanılan ortamların önemli etkisi görülmemiştir. Ancak örnek alma tarihleri açısından önemli farklılıklar bulunmuştur. Haziran ayında alınan eksplantlar, Mayıs ayında alınanlardan daha başarılı sonuçlar vermiştir. Köklendirme aşamasında ise yine her iki çeşit için köklenme oranı %88-100 arasında değişmiştir. Köklenme aşamasında eksplant alma zamanı ve ortamların etkisi önemli bulunmamıştır.tr_TR
dc.description.abstractIn this study,micropropagation trials were carried out in blackberry cultivars “Bursa-I” and “Chester”, using axillary buds as explant. For this purpose, samples were taken on 20 May 2005 and 26 June 2005, and the research was carried out at three different stages. These were the initial (MS + 30g/l sucrose + 0.103 g vitamin powder + 7 g agar + 0.5 and 1.0 mg/l BAP), shoot regeneration (MS + 30g/l sucrose + 0.103 g vitamin powder + 7 g agar + 0.1, 0.5 and 1.0 mg/l BAP) and rooting (1/3 MS + 30g/l sucrose + 0.103 g vitamin powder + 7 g agar + 0.2 and 0.4 mg/l IBA) stages. At the end of the research, no significant effect of the nutrient media used in these two blackberry cultivars were determined, either in the initial or in shoot regeneration stages. However, significant differences were found in relation to sampling dates. Explants taken in June gave more successfull results compared with those taken in May. The rooting ratio for both cultivars changed between 88 and l00%. The effects of explant excision stage and media were not found significant during the rooting stage.en_US
dc.format.extentIIIII, 54 sayfatr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectBöğürtlentr_TR
dc.subjectMikro çoğaltımtr_TR
dc.subjectLoltukaltı tomurcuğutr_TR
dc.subjectBAPtr_TR
dc.subjectIBAtr_TR
dc.subjectBlackberryen_US
dc.subjectMicropropagationen_US
dc.subjectAxillary buden_US
dc.titleBöğürtlende mikroçoğaltım çalışmalarıtr_TR
dc.title.alternativeMicropropagation studies in blackberryen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.tr_TR
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
183763.pdf1.45 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons