Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11452/3619
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Çopur, Ömer Utku | - |
dc.contributor.author | Yılmaz, Neslihan | - |
dc.date.accessioned | 2019-12-19T07:29:31Z | - |
dc.date.available | 2019-12-19T07:29:31Z | - |
dc.date.issued | 2007-01-22 | - |
dc.identifier.citation | Yılmaz, N. (2007). Yapay tatlandırıcılar ve gıda sanayiinde kullanımları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11452/3619 | - |
dc.description.abstract | Günümüzde beslenme alıskanlıklarımıza baglı olarak katkı maddelerinin kullanımı beslenmemizde önemli bir yer tutmaktadır. Düsük kalorili yiyecek ve içeceklere tüketimine yönelik egilim 1960'lardan bu yana gittikçe artmıstır. Düsük kalorili gıda ve içecek tüketiminin güncellik kazanması, bu tür gıda üreten isletmelerin de gelismesine yol açmıs ve bu sanayide kullanılan yapay tatlandırıcıların üretilmesine iliskin çalısmaları da hızlandırmıstır. Yapay tatlandırıcılar tatlılık oranı yüksek olan, besin degeri olmayan organik bilesiklerdir. Düsük konsantrasyonlarda bile tatlılık derecelerinin yüksek olması nedeni ile gıda teknolojisinde; enerji vermemeleri ve kan sekerini yükseltmemeleri nedeniyle de bazı hastalıklarda uygulanan diyetlerde büyük ölçüde gereksinim duyulan katkı maddeleridir. Bu nedenlerden dolayı kalorisi düsük özel gıdaların üretiminde, seker tüketimini büyük ölçüde azaltan yapay tatlandırıcıların önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalısmada gıda sanayinde kullanılan yapay tatlandırıcıların özellikleri ve kullanım alanları açıklanmıstır. | tr_TR |
dc.description.abstract | Use of artifical sweeteners have importance in our diets due to nutritional habits recently. Since 1960s, consumption of low calorie foods and beverages have increased. Current trends in use of artificial sweeteners cause improve of plants that produce this type of products.Also production of artificial sweeteners are increased. Artificial sweeteners are non-nutritive organic compounds having high level of sweetness. Because of having high levels of sweetness in low concentrations and have not able to increase blood sugar levels, needs of this additives are increased in food technology and diets for some diseases. For this reason, importance of artificial sweeteners that decrease the use of sugar in production of low calorie special foods have increased. In this study characteristics of artificial sweeteners and their uses are explained. | en_US |
dc.format.extent | 67 sayfa | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Uludağ Üniversitesi | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Atıf 4.0 Uluslararası | tr_TR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.subject | Yapay tatlandırıcılar | tr_TR |
dc.subject | Besleyici değeri olmayan tatlandırıcılar | tr_TR |
dc.subject | Diyetetik gıdalar | tr_TR |
dc.subject | Düşük kalorili gıdalar | tr_TR |
dc.subject | Artificial sweeteners | en_US |
dc.subject | Non-nutrivite sweeteners | en_US |
dc.subject | Dietetic foods | en_US |
dc.subject | Low calorie foods | en_US |
dc.title | Yapay tatlandırıcılar ve gıda sanayiinde kullanımları | tr_TR |
dc.title.alternative | Artificial sweeteners and use in food industry | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | tr_TR |
dc.contributor.department | Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı. | tr_TR |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
202320.pdf | 603.16 kB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License