Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/33621
Title: Manyetik ve fotokatalitik özelllikteki poli (etilenglikol dimetakrilat-2-vinilpiridin) [m-poli(EGDMA-VP)]-TiO₂ polimer partüküllerinin sentezi, karakterizasyonu ve sulu çözeltiden asit violet 7 boyarmaddesinin adsorpsiyon ve fotokatalitik dekolorizasyon parametrelerinin incelenmesi
Other Titles: Synthesis and characterization of magnetic and photocatalytic poly(ethyleneglycol dimethacrylate-2-vinylpyridine) ) [m-poli(EGDMA-VP)]-TiO₂ polymer particles and investigation of adsorption and photocatalytic decolorization parameters of acid violet 7 dye from aqueous solution
Authors: Kara, Ali
Yalçın, Şeyma
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Polimer Malzemeler Anabilim Dalı.
0000-0002-7633-2576
Keywords: Polimer partikül
Asit violet 7
Adsorpsiyon
Polymer particle
Acid violet 7
Adsorption
Issue Date: 31-Jul-2023
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Yalçın, Ş. (2023). Manyetik ve fotokatalitik özelllikteki poli (etilenglikol dimetakrilat-2-vinilpiridin) [m-poli(EGDMA-VP)]-TiO₂ polimer partüküllerinin sentezi, karakterizasyonu ve sulu çözeltiden asit violet 7 boyarmaddesinin adsorpsiyon ve fotokatalitik dekolorizasyon parametrelerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Asit violet 7 (AV7) boyarmaddesinin sulu çözeltiden uzaklaştırılması için manyetik ve fotokatalitik özelliğe sahip m-poli(EGDMA-VP)]-TiO₂ partikülleri süspansiyonpolimerizasyonu yöntemi ile sentezlenmiştir. Sentezlenen polimer partikülleri taramalı elektron mikroskobu, yüzey ve gözeneklilik ölçümü Brunauer, Emmet ve Teller, X- Işığı Kırınımı, Elektron Spin Rezonans ve Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi ile karakterize edilmiştir. Adsorpsiyonu etkileyen pH, polimer miktarı, başlangıç boyarmadde konsantrasyonu ve sıcaklık parametreleri incelenmiştir. En iyi adsorpsiyon etkinliği (%97), 65 ⁰C’de pH 3'te 30 mg/L boya maddesi çözeltisi ve 0,5 gram polimer ile elde edildi. Dengedeki sonuçlarla adsorpsiyon, Langmuir izoterm modeli tarafından başarıyla tanımlanmıştır. Boyarmaddenin adsorpsiyon mekanizmasını araştırmak için farklı kinetik modeller kullanılmıştır. AV7 boyar maddesinin polimer partiküller ile adsorpsiyonu ikinci dereceden kinetik model ile açıklanmıştır. Çalışmanın devamında ise çözeltide kalan boyarmadde miktarını arıtmak için 366 nm UV ışığı altında fotokatalitik renk giderimi gerçekleştirilmiştir. Renk giderme mekanizması L-H modeli ile açıklanmaktadır.
In order to remove the acid violet 7 dyestuff from the aqueous solution, magnetic and photocatalytic POLI(EGDMA-VP)]-TiO₂ particles were synthesized by suspension polymerization method. The synthesized polymer particles were characterized by scanning electron microscopy, surface and porosity measurement by Brunauer, Emmet and Teller, X-Light Diffraction, Electron Spin Resonance and Fourier Transform Infrared spectroscopy. The pH, polymer amount, initial dyestuff concentration and temperature parameters affecting the adsorption were investigated. The best adsorption efficiency (97%) was obtained with 30 mg/L dyestuff solution and 0,5 gram polymer at pH 3 at 65⁰C. With stable results, adsorption was successfully described by the Langmuir isotherm model. Different kinetic models were used to investigate the adsorption mechanism of the dyestuff. The adsorption of AV 7 dyestuff with polymer particles was explained by a second-order kinetic model. In the dementia of the study, photocatalytic decolorization was performed under 366 nm UV light to increase the amount of dyestuff remaining in the solution. The color removal mechanism is explained by the L-H model.
URI: http://hdl.handle.net/11452/33621
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Şeyma _Yalçın.pdf3.69 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons