Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/33519
Title: Saddam Hüseyin dönemi Irak dış politikasının zorlayıcı diplomasi çerçevesinde analizi (1990-2003)
Other Titles: The analysis of Iraq foreign policy in the Saddam Hussein era within the context of coercive diplomacy (1990-2003)
Authors: İşyar, Ömer Göksel
Arı, Fatma
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı/Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı.
0000-0002-5608-961X
Keywords: Zorlayıcı diplomasi
Tehdit algılaması
Güvenlikleştirme teorisi
Irak
ABD
Coercive diplomacy
Threat perception
Securitization theory
Iraq
USA
Issue Date: 7-Jul-2023
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Arı, F. (2023). Saddam Hüseyin dönemi Irak dış politikasının zorlayıcı diplomasi çerçevesinde analizi (1990-2003). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Abstract: Çalışmada, Körfez Savaşı (1990-1991) ve Irak’ın işgali (2003) süreçleri güvenlikleştirme teorisi ve zorlayıcı diplomasi kavramı çerçevesinde analiz edilmiştir. Körfez Savaşı (1990-1991) sürecinde Irak’ın Kuveyt’i işgal ederek uluslararası hukuku ihlal etmesi durumu, Bağdat yönetiminin bölgesel ve uluslararası güvenlik için acil tehdit olarak kodlanmasına yol açmıştır. Petrolün güvenliği güvenlikleştirme sürecinin inşa edilmesinde kolaylaştırıcı bir faktör olarak analize dâhil edilmiştir. Irak’ın işgali (2003) sürecinde ise Irak’ın otoriter bir rejim olduğu, kitle imha silahlarına sahip olduğu ve terör ile ilişkili olduğu iddiaları üzerinden Irak’ın acil tehdit olarak kodlandığı ve sürecin güvenlikleştirildiği tartışılmıştır. Her iki vakada da tehdit ve sınırlı güç kullanımı ile uygulanan zorlayıcı diplomasi ise bir tırmandırma stratejisi işlevi görmüştür. Bu bağlamda uluslararası gündemde etki yaratan gelişmelerin yaşandığı bir alan olan Basra Körfezi’ndeki krizlerin algı ve söylemlerle pekiştirilerek uluslararası güvenliğe yönelik bir tehdit olarak sunulduğu görülmüştür. Burada aktörlerin davranışlarını yönlendirmek, değiştirmeye ikna etmek için zorlayıcı diplomasiye başvurularak söz konusu gelişmelerin tersine çevrilmesi ya da durdurulması amaçlanmıştır.
In this study, the processes of the Gulf War (1990-1991) and the invasion of Iraq (2003) were analyzed within the framework of the securitization theory and the concept of coercive diplomacy. During the Gulf War (1990-1991), Iraq's violation of international law by invading Kuwait caused the Baghdad administration to be coded as an existential threat to regional and international security. The security of oil is included in the analysis as a facilitator in constructing the securitization process. It was analyzed that Iraq was coded as an existential threat and securitized over the allegations that it was an authoritarian regime, possessed weapons of mass destruction, and was associated with terrorism during the Gulf crisis in 2003. In both cases, coercive diplomacy with threats and limited use of force served as an escalation strategy. In this context, it has been seen that the crises in the Persian Gulf, an area where developments that have an impact on the international agenda are experienced, are reinforced with perceptions and discourses and presented as a threat to international security. Here, it was aimed to reverse or stop the said developments by applying coercive diplomacy in order to direct the behavior of the actors and persuade them to change.
URI: http://hdl.handle.net/11452/33519
Appears in Collections:Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fatma_Arı.pdf1.45 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons