Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/33505
Title: 3D kraniyal BT görüntülerle, foramen magnum ve kafa antropometrik çap ölçümleri ile cinsiyet tahmini: Retrospektif bir çalışma
Other Titles: Sex estimation with 3D cranial CT images, foramen magnum and head anthroopometric diameter measurements: A retrospective study
Authors: Fedakar, Recep
Akyıldız, Ayşe
Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Adli Tıp Anabilim Dalı.
Keywords: Adli tıp
Radiomiks
Cinsiyet tahmini
Foramen magnum
Antropometri
Forensic medicine
Radiomics
Sex estimation
Anthropometri
Issue Date: 2023
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Akyıldız, A. (2023). 3D kraniyal BT görüntülerle, foramen magnum ve kafa antropometrik çap ölçümleri ile cinsiyet tahmini: Retrospektif bir çalışma. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Abstract: Adli Tıpta kemik bütünlüğü tam olan insan iskeletlerinde cinsiyet tahmini yüksek doğrulukta yapılabilmekteyken parçalanmış veya küçük kemik parçalarının kaldığı kafatası kemiklerinde tahminler için bilgi ve yöntemlerimiz oldukça kısıtlıdır. Çalışmamızda cinsiyet tahmini yapabilmek maksadıyla literatüre katkı sağlamak ve bir formül geliştirerek özellikle kitlesel felaketlerde oluşan cesetlerdeki kimliklendirme karmaşasında önemli bir elemenin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 01.01.2020-31.12.2020 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında yaşları 23 ile 65 arasında değişen 250 kadın ve 250 erkek olgunun sonucu doğal olarak raporlanan Kranyal BT görüntüleri kullanılmış ve kafatası tabanında yer alan foramen magnumun enine-boyuna çapları, çevresi, alanı ve kafanın antropometrik noktaları yoluyla en uzun ve en geniş çapları 3D Slicer programının radiomiks özellikleri kullanılarak ölçülmüştür. İstatistiksel olarak kadınlar ile erkekler arasında yaş açısından anlamlı fark bulunmamakta (p>0,05) iken FMTD, FMSD, FMI, FMC, FMA, BPD, GOP, CI açısından anlamlı fark bulunmaktadır (p<0,05). Erkeklerin CI hariç tüm değerleri kadınlarla karşılaştırıldığında daha yüksek (p<0,05). Çalışmamızda kafatası genişlik/uzunluk indeksi (cranial indeks), kadınlarda erkeklere göre diğer tüm değerler ise erkeklerde kadınlara göre anlamlı derecede farklılık (p<0,05) göstermiştir. LR (Lojistik Regresyon) sonucu kadınların %81,2 si ve erkeklerin % 77,6’sı doğru tahmin edilirken DFA (Diskriminant Fonksiyon Analizi) sonucu ise kadınların % 80,8’i ve erkeklerin de %76’sı doğru olarak tahmin edilmiştir. LR ve DFA’nın birbirini desteklediği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak; incelenmiş bireyler arasında foramen magnum ve kafa en geniş ve en uzun çaplarının her birinde cinsel dimorfizm bulunduğu ve adli araştırmalarda iskelet kalıntılarının kimliklendirilmesinde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
In forensic medicine, while sex estimation can be made with high accuracy in human skeletons with complete bone integrity, our knowledge and methods are very limited for estimating skull bones with fragmented or small bone fragments. In our study, it is aimed to contribute to the literature in order to make gender estimation and to develop a formula and to perform an important elimination in the identity confusion in corpses, especially in mass disasters. In this study, cranial CT images of 250 female and 250 male cases aged between 23 and 65 years were used between 01.01.2020-31.12.2020 in Bursa Uludağ University Faculty of Medicine, Department of Radiology, and the transverse-longitudinal diameters of the foramen magnum located at the skull base were used. The longest and largest diameters were measured using the radiomix features of the 3D Slicer program, via circumference, area, and anthropometric points of the head. While there is no statistically significant difference between men and women in terms of age (p>0.05), there is a significant difference in terms of FMTD, FMSD, FMI, FMC, FMA, BPD, GOP, CI (p<0.05). All values of men except CI were higher compared to women (p<0.05). In our study, skull width/length index (cranial index) differed significantly in women compared to men, and all other values in men compared to women (p<0.05). While the LR (Logistic Regression) result was predicted correctly for 81.2% of women and 77.6% of men, the DFA (Discriminant Function Analysis) result was estimated correctly for 80.8% of women and 76% of men. It was concluded that LR and DFA support each other. As a result; it was concluded that there was sexual dimorphism in each of the foramen magnum and the widest and longest diameters of the head among the examined individuals and could be used in the identification of skeletal remains in forensic investigations.
URI: http://hdl.handle.net/11452/33505
Appears in Collections:Tıpta Uzmanlık / Specialization in Medicine

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ayşe_Akyıldız.pdf1.83 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons