Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/33007
Title: Investigation of microorganism contamination points in beekeeping equipments with clinical signs of foulbrood in apiaries
Other Titles: Yavru çürüklüğü klinik bulguları olan arılıklarda arıcılık ekı̇pmanlarındakı̇ mı̇kroorganı̇zma kontaminasyon noktalarının araştırılması
Authors: Borum, Ayşe Ebru
0000-0002-8000-5770
Çakmak, İbrahim
Keywords: Apis mellifera
Microorganisms
Foulbrood
Contamination
Beekeeping equipments
Apis mellifera
Mikroroganizma
Yavru çürüklüğü
Kontaminasyon
Arıcılık malzemeleri
Issue Date: 16-Apr-2023
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Borum, A. E. vd. Çakmak, İ. (2023). ''Investigation of microorganism contamination points in beekeeping equipments with clinical signs of foulbrood in apiaries''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 23(1), 128-137.
Abstract: The goal of this study was to determine whether colonies with clinical signs of foulbrood in apiaries and hive tools, smokers, gloves, feeders and beekeeper's veils used in the same colonies were a reservoir source for microbial infections. For this purpose, samples were taken from colonies with clinical signs of foulbrood and collected from 29 different apiaries in the Southern Marmara region of Türkiye. The samples were brought to the laboratory under appropriate conditions, and agent isolation and identification were performed. Different microorganisms were isolated from the feeder, hive tool, beekeeper smoker, gloves and beekeeper suit samples collected from each apiary. Bacteria isolated from the samples taken from the hives with clinical signs of foulbrood and from the samples taken from the tools and equipment were isolated as the same species or as a mixture. As a result, an intense presence of microorganisms was detected in the hive tool, beekeeper suit, gloves, feeder, and beekeeper’s smoker, used by beekeepers, and it was determined that these materials used in beekeeping were a source of microbial reservoirs.
Çalışmada, arılıklarda yavru çürüklüğü klinik bulguları bulunan koloniler ile aynı kolonilerde kullanılan el demiri, körük, eldiven, şerbetlik ve arıcı kıyafetlerinin mikrobiyal infeksiyonlar yönünden bir rezervuar kaynağı olup olmadıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Güney Marmara bölgesinde bulunan 29 farklı arılıktan örnekler toplanmıştır. Alınan örnekler uygun koşullarda laboratuvara getirilerek izolasyon ve identifikasyon yapılmıştır. Her arılıktan toplanan yemlik, el demiri, körük, eldiven ve arıcı kıyafetlerinde farklı mikroorganizmalar izole edilmiştir. Yavru çürüklüğü klinik bulguları görülen kovanlardan alınan örnekler ile alet ve ekipmandan alınan örneklerden izole edilen bakteriler aynı tür ya da karışık olarak izole edilmiştir. Sonuç olarak arıcıların kullandıkları yemlik, el demiri, körük, eldiven ve arıcı maske ve tulumlarında zengin bir mikroorganizma varlığı saptanmış ve arıcılıkta kullanılan bu malzemelerin mikrobiyal bir rezervuar kaynağı olduğu belirlenmiştir.
URI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.1272217
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3040346
http://hdl.handle.net/11452/33007
ISSN: 2687-5594
Appears in Collections:2023 Cilt 23 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
23_1_11.pdf239.13 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons