Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/31966
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.date.accessioned2021-03-15T06:40:35Z
dc.date.accessioned2023-03-30T07:18:22Z-
dc.date.available2021-03-15T06:40:35Z
dc.date.available2023-03-30T07:18:22Z-
dc.date.issued1987
dc.identifier.citationErdinç, H. (1987). ''Meyva suyu fabrikası artığı domates posası silajının besi sığırları rasyonlarında kullanılması üzerinde bir araştırma''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5-6(1-2-3), 111-117.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/31966-
dc.description.abstractThe tomato pomace, the rest of the fruit juice factory, were given to beef cattle as silage. The effects of tomato pomace on live weight gain and its consumption by beef cattle were investigated. The research period was 83 days. In this study 8·10 months old total 16 Karacabey Brown steer, 8 cattle in each group, were used. Average weights o f them were around 240·250 kg. The tomato pomace silage contained 30.20 % dry matter, 6.91 % raw protein, 11.30 raw cellulose, 4.26 raw fat, 1. 76 raw ash and 6.20 % N-free extract. Concentrated food and tomato pomace were given twice in the morning and evening after an adapting period in which the edible amount was determined. The total live weight gain, daily live weight gain, the amount of consumed dry matter for one kg live weights gain and the feed cost of one kg live weight were estimated as 99.8 hg, 1213.0 gr, 7.05 kg and 374.0 TL in control group, 124.9 hg, 1506.0 g, 6.21 kg and 231.0 TL in test group respectively. Finally, it was determined that one can prepare tomato pomace silage which increases liue weight gain and decreases the cost of live weight gain.en_US
dc.description.abstractBu çatışmada meyve suyu fabrikası artığı domates posasından yapılmış silajın besi sığırlarında tüketimi ve canlı ağırlık artışında etkisi incelenmiştir. Deneme 83 gün sürdürülmüştür. Kontrol ve deneme gruplarında 8 'er baş olmak üzere toplam 16 baş, 8-10 aylık ve 240·250 kg canlı ağırlığında Karacabey Esmeri danalar kullanılmıştır. Domates posası silajında % 30,20 kuru madde, % 6,91 ham protein, % 11,31 ham selüloz, % 4,26 ham yağ, % 1, 76 ham kül ve % 6.10 N-suz öz madde bulunmuştur. Konsantre yem (Besi Palet Yemi % 15.00 ham protein) ve domates posası, alıştırma döneminde belirlenen miktar sabah ve akşam olmak üzere iki öğünde verilmiştir. Kontrol grubunda toplam canlı ağırlık artışı, günlük canlı ağırlık artışı, bir kilogram canlı ağırlık artışı için tüketilen kuru madde miktarı ve bir kg canlı ağırlık artışının yem maliyeti sırasıyla 99.8 kg, 1213.0 gr, 7.05 kg ve 374.0 TL deneme grubunda ise 124.9 kg, 15060 gr, 6.21 kg ve 231.0 TL. olarak bulunmuştur. Sonuç olarak domates posası silajının yapılabildiği, besi sığırlarında hem daha fazla canlı ağırlık artışı sağladığı ve hem de canlı ağırlık artışının maliyetini düşürdüğü tespit edilmiştir.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectJuiceen_US
dc.subjectTomato pulpen_US
dc.subjectFactory residueen_US
dc.subjectBeef cattleen_US
dc.subjectMeyva suyutr_TR
dc.subjectFabrika artığıtr_TR
dc.subjectDomates posasıtr_TR
dc.subjectBesi sığırıtr_TR
dc.titleMeyva suyu fabrikası artığı domates posası silajının besi sığırları rasyonlarında kullanılması üzerinde bir araştırmatr_TR
dc.title.alternativeStudies on feeding possibility of tomato pomace, in the rationsen_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.tr_TR
dc.identifier.startpage111tr_TR
dc.identifier.endpage117tr_TR
dc.identifier.volume5-6tr_TR
dc.identifier.issue1-2-3tr_TR
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağtr_TR
dc.contributor.buuauthorErdinç, Hüseyin
Appears in Collections:1986-1987 Cilt 5-6 Sayı 1-2-3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5-6_1_18.pdf1.5 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons