Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11452/31177
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Tatlı, Halim | - |
dc.contributor.author | Koç, Beşir | - |
dc.contributor.author | Barak, Doğan | - |
dc.date.accessioned | 2023-02-24T06:03:11Z | - |
dc.date.available | 2023-02-24T06:03:11Z | - |
dc.date.issued | 2022-04-21 | - |
dc.identifier.citation | Tatlı, H. vd. (2022). ''Türkiye'de tüketicilerin yerel bal ödeme taleplerini etkileyen faktörler: TRB1 bolgesinde bir kesit calışması''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 22(2), 130-147. | tr_TR |
dc.identifier.issn | 2687-5594 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.31467/uluaricilik.1088402 | - |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2311907 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11452/31177 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışma, TRB1 Bölgesinde bal tüketicilerinin profilini ortaya koymak tüketicilerin ek ödeme istekliliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın kaynağını birincil veriler oluşturmaktadır. Yerel Bal Ödeme İstekliliği için yapılan saha çalışmasının kapsamı TRB1 Bölgesi (Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli) kent merkezlerindeki bal tüketicileri olarak belirlenmiştir. Veriler bu bireylerden anket yoluyla ve yüz yüze tekniği ile elde edilmiştir. Ankette bal tüketicilerine 6 farklı senaryo sunulmuş ve tüketicilerin satın almak istedikleri balın özellikleri ve ek ödeme isteklilikleri belirlenmiştir. Bu çalışmanın örnek hacmi “Ana Kitle Oranlarına Dayalı Kümelendirilmemiş Tek Aşamalı Tesadüfi Olasılık Örneklemesi” yöntemiyle belirlenmiş ve 393 adet anketle çalışılmıştır. Çalışmada Cluster ve faktör analizleri kullanılmıştır. Cluster analizinde tüketiciler gelirlerine göre kümelere ayrılmışlardır. Buna göre tüketicilerin %51.91’i (204 tüketici) düşük gelir düzeyi grubunda yer alırken, %36.38’i (143 tüketici) orta gelir düzeyi ve %11.71’i (46 tüketici) yüksek gelir düzeyine sahip grupta yer aldığı söylenebilir. Çok değişkenli analiz tekniklerinden olan faktör analiz sonuçlarına göre bal için ek ödeme istekliliği üzerinde etkili olan değişkenler 6 faktörde toplanmış ve bu altı faktörün toplamı, toplam varyansın %63.90’nını açıkladığı belirlenmiştir. Çalışmanın çıktıları incelendiğinde, tüketiciler genellikle doğal ve organik bal isteklerini ifade ettikleri belirlenmiştir. Tüketicilere sunulan 6 senaryonun 2’sinde tüketicilerin yerel doğal bal ve özellikle Bingöl balını tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Diğer üç senaryoda ise tüketiciler doğal organik olmak kaydıyla Türkiye’nin her hangi bir bölgesinin balını tercih edebileceklerini belirtmişlerdir. Doğal ve organik bal isteyen tüketicilerin eğitim düzeyleri gelir düzeyleriyle paralel şekilde artış gösterdiği söylenebilir. | tr_TR |
dc.description.abstract | This study was carried out to reveal the profile of honey consumers in TRB1 Region and to determine the willingness of consumers to pay additional payments. The source of the study is the primary data. The scope of the fieldwork for Local Honey Payment Willingness was determined as honey consumers in the city centers of TRB1 Region (Bingol, Elazığ, Malatya and Tunceli). Data were obtained from these individuals through a questionnaire and face-to-face technique. In the survey, 6 different scenarios were presented to honey consumers and the characteristics of the honey they wanted to buy and their willingness to pay additionally were determined. The sample size of this study was determined by the "Unclustered Single Stage Random Probability Sampling Based on Population Ratios" method and was studied with 393 questionnaires. Cluster and factor analyzes were used in the study. In the cluster analysis, consumers are divided into clusters according to their income. Accordingly, 51.91% (204 consumers) of the consumers are in the low-income group, 36.38% (143 consumers) are in the middleincome group and 11.71% (46 consumers) are in the high-income group. According to the factor analysis results, which is one of the multivariate analysis techniques, the variables that affect the willingness to pay extra for honey were collected in 6 factors and it was determined that the sum of these six factors explained 63.90% of the total variance. When the outputs of the study were examined, it was determined that consumers generally expressed their desire for natural and organic honey. They stated that in 2 of the 6 scenarios presented to consumers, consumers prefer local natural honey and especially Bingol honey. In the other three scenarios, consumers stated that they can prefer honey from any region of Turkey, provided that it is natural organic. It can be said that the education levels of consumers who want natural and organic honey increase in parallel with their income levels. | en_US |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Bursa Uludağ Üniversitesi | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Atıf 4.0 Uluslararası | tr_TR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.subject | Ek ödeme istekliliği | tr_TR |
dc.subject | Bal tüketimi | tr_TR |
dc.subject | Cluster analizi | tr_TR |
dc.subject | Faktör analizi | tr_TR |
dc.subject | TRB1 | tr_TR |
dc.subject | Willingness to pay additional payment | en_US |
dc.subject | Honey consumption | en_US |
dc.subject | Cluster analysis | en_US |
dc.subject | Factor analysis | en_US |
dc.title | Türkiye'de tüketicilerin yerel bal ödeme taleplerini etkileyen faktörler: TRB1 bolgesinde bir kesit calışması | tr_TR |
dc.title.alternative | Factors affecting consumers' local honey payment demands in Turkey: A cross section study in TRB1 region | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.type | Araştırma makalesi | tr_TR |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi | tr_TR |
dc.identifier.startpage | 130 | tr_TR |
dc.identifier.endpage | 147 | tr_TR |
dc.identifier.volume | 22 | tr_TR |
dc.identifier.issue | 2 | tr_TR |
dc.relation.journal | Uludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journal | tr_TR |
Appears in Collections: | 2022 Cilt 22 Sayı 2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
22_2_3.pdf | 1.49 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License