Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/29939
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.date.accessioned2022-12-18T11:46:02Z-
dc.date.available2022-12-18T11:46:02Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationCanbolat, Ö. vd. (2013). "Yonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) kullanılma olanakları". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(2), 291-297.tr_TR
dc.identifier.issn1300-6045-
dc.identifier.urihttps://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_1319.pdf-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/29939-
dc.description.abstractThe aim of current experiment was to determine the effects of honey locust pods (HLP) as carbohydrate source on the fermentation, aerobic stability, in vitro gas production, microbiological characteristics of alfalfa (Medicago sativa L.) silages in laboratory conditions. Honey locust pods was applied at 0 (control), 20, 40, 60, 80 and 100 g/kg DM levels to alfalfa forage harvested at full bloom stage and chopped to about 1.5-2.0 cm length. Supplementation of HLP had a significant (P<0.01) effect on the chemical composition of alfalfa silage depending on the level of HLP supplementation. The supplementation of HLP significantly (P<0.01) decreased the crude protein (CP), ether extract (EE), crude ash (CA), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) whereas the water soluble content (WSC) and total tannin (TT) increased with increasing level of HLP. The supplementation of HLP decreased the pH, acetic acid, butyric acid and ammonia-N (NH3-N) whereas the supplementation of HLP increased the lactic acid and propionic acid content of alfalfa silage (P<0.01). The supplementation of HLP significantly (P<0.01) increased the in vitro gas production, digestible organic matter (DOM), metabolizable energy (ME), lactic acid bacteria and yeast whereas mould decreased. On the other hand the supplementation of HLP improved the aerobic stability of alfalfa silage decreasing the CO2 production. As a conclusion the HLP can be used as a silage additive in the level of 80 and 100 g/kg DM when alfalfa plant is ensiled.en_US
dc.description.abstractBu araştırma, yonca (Medicago sativa L.) silajında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılan gladiçya meyvesi (GM)’nin laboratuvar koşullarında yapılan silajların fermantasyon, aerobik stabilite, in vitro gaz üretimi, mikrobiyolojik özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile yapılmıştır. Araştırmada kullanılan yonca tam çiçeklenme döneminde hasat edilmiş ve yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda doğranan taze materyale 0 (kontrol), 20, 40, 60, 80 ve 100 g/kg KM düzeyinde GM katılmıştır. Yoncaya GM ilavesi, elde edilen silajların ham besin maddeleri bileşimini etkilemiştir (P<0.01). Yoncaya katılan GM düzeyinin artışına bağlı olarak silajların ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), nötr deterjan lif (NDF) ve asit deterjan lif (ADF) içeriği azalmış, suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) ve toplam tanen (TT) içeriği artmıştır (P<0.01). Gladiçya meyvesi ilavesi silajların pH, asetik asit, bütirik asit ve amonyak azotu (NH3-N) konsantrasyonlarını düşürürken, laktik asit ve propiyonik asit düzeylerini artırmıştır (P<0.01). Aynı şekilde GM ilavesi silajların in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde (SOM), metabolik enerji (ME) ile laktik asit bakterileri (LAB) ve maya sayılarını artırmış, küf sayısını ise düşürmüştür (P<0.05). Diğer yandan GM silajlardaki CO2 üretimini düşürerek silajların aerobik stabilitelerini geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, yoncada karbonhidrat kaynağı olarak 80 ile 100 g/kg KM düzeyinde GM kullanılabileceği belirlenmiştir.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKafkas Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf Gayri Ticari Türetilemez 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectVeterinary sciencesen_US
dc.subjectAlfalfa silageen_US
dc.subjectHoney locust podsen_US
dc.subjectSilage fermentationen_US
dc.subjectIn vitro gas productionen_US
dc.subjectAerobic stabilityen_US
dc.subjectGleditsia-triacanthos podsen_US
dc.subjectIn-vitro gasen_US
dc.subjectChemical-compositionen_US
dc.subjectGrape pomaceen_US
dc.subjectFermentation qualityen_US
dc.subjectNutritive-valueen_US
dc.subjectLactic-aciden_US
dc.subjectDry-matteren_US
dc.subjectProteinen_US
dc.subjectTanninen_US
dc.subjectAcrididaeen_US
dc.subjectBacteria (microorganisms)en_US
dc.subjectGleditsiaen_US
dc.subjectMedicago sativaen_US
dc.titleYonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) kullanılma olanaklarıtr_TR
dc.title.alternativeThe use of honey locust pods as a silage additive for alfalfa forageen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.wos000321748400018tr_TR
dc.identifier.scopus2-s2.0-84872822960tr_TR
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.tr_TR
dc.identifier.startpage291tr_TR
dc.identifier.endpage297tr_TR
dc.identifier.volume19tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.buuauthorCanbolat, Önder-
dc.contributor.buuauthorYıldırım, Hatice Kalkan-
dc.contributor.buuauthorFilya, İsmail-
dc.contributor.researcheridAAH-2927-2021tr_TR
dc.indexed.trdizinTrDizintr_TR
dc.subject.wosVeterinary sciencesen_US
dc.indexed.wosSCIEen_US
dc.indexed.scopusScopusen_US
dc.wos.quartileQ4en_US
dc.contributor.scopusid7004338636tr_TR
dc.contributor.scopusid7005108822tr_TR
dc.contributor.scopusid6701639395tr_TR
dc.subject.scopusSilage Making; Lactobacillus Buchneri; Lactobacillalesen_US
Appears in Collections:Scopus
TrDizin
Web of Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Canbolat_vd_2013.pdf497.79 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons