Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/28052
Title: Easy isolation, propagation, characterization and multilineage differentiation of equine amniotic fluid derived stem cells
Authors: Kibria, Golam
Nawaz, Shah
Akkaya, Özlem Özden
Dikmen, Tayfun
Yağcı, Artay
Keywords: Amniotic fluid
Equine
Multilineage differentiation
Stem cells
Amniyotik sıvı
At
Çoklu farklılaştırma
Kök hücre
Issue Date: 28-Oct-2020
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Kibria, G. vd. (2020). "Easy isolation, propagation, characterization and multilineage differentiation of equine amniotic fluid derived stem cells". Veteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi, 39(2), 135-142.
Abstract: Easy harvesting and handy application of stem cells therapy want convenient and alternative source. Equine amniotic fluid derived mesenchymal stem cells make hope for scientists as of no ethical concern and of higher proliferation and differentiation potency. Equine AFSCs were isolated, cultured and propagated for characterization of potency of growth and multilineage differentiation study. Successful harvesting and optimum differentiation of equine AFSCs into osteogenic, adipogenic and neurospheres through this study could make a ground for their clinical application for various purposes. Further extensive and comprehensive molecular studies are important to conclude the precious procedures for clinical approach of amniotic fluid derived stem cells.
İzolasyon ve uygulama kolaylığı açısından kök hücre tedavisi alanında uygun bir alternatif hücre kaynağı gerekmektedir. At amniyotik sıvı kaynaklı kök hücreler (AASKH) proliferasyon kabiliyetleri, yüksek farklılaşma kabiliyetleri ve izolasyonunda etik sorunların olmaması bakımından bilim insanları için ön plana çıkmaktadır. Çalışmada at amniyotik sıvı kaynaklı kök hücreler izole edilmiş, kültüre edilmiş ve karakterizasyonu, çoğalma kabiliyetleri ve çoklu farklılaşma potansiyelleri incelenmiştir. AASKH’lerin başarılı izolasyonunun ardından bu hücrelerin osteojenik, adipojenik farklılaştırma ve nörosfer oluşturma bakımından optimal özellikler göstermesi bu hücre tipini birçok amaç için yapılacak klinik uygulamalarda uygun bir aday haline getirmektedir. AASKH’lerin klinik uygulamalarda kullanılabilirliğini görebilmek adına bu hücre tipi hakkında yapılacak daha detaylı moleküler çalışmalar yol gösterici olacaktır.
URI: https://doi.org/10.30782/jrvm.797971
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1480616
http://hdl.handle.net/11452/28052
ISSN: 1301-3173
Appears in Collections:2020 Cilt 39 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
39_2_9.pdf1.5 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons