Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/28047
Title: Ermeni basınında 20. yüzyıl başında Çankırı ve Amasya panayırları
Other Titles: Çankırı and Amasya fairs in the Armenian press in the early twentieth century
Authors: Cora, Yaşar Tolga
Keywords: Çankırı
Amasya
Panayır
Tekstil
İktisat politikaları
Fairs
Textile
Economic policies
Issue Date: 18-Oct-2021
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Cora, Y. T. (2022). "Ermeni basınında 20. yüzyıl başında Çankırı ve Amasya panayırları". Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(42), 191-223.
Abstract: Yıllık panayırlar, Osmanlı coğrafyasında iktisadî ve sosyokültürel açılardan büyük öneme sahip ticarî organizasyonlardı. Panayırların 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren canlandıkları ve hatta daha geniş bir coğrafyada kuruldukları görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, 20. yüzyılın başında Ermenice yayımlanan basında Çankırı ve Amasya panayırları hakkındaki yazıların incelenmesidir. Makalede İstanbul’da günlük çıkan Arevelk gazetesi ile ve aylık Bivrakn dergisinde yayınlanan, panayıra katılan tüccarın ve gözlemcilerin rapor ve haberleri kullanılmaktadır. Tüccar ve panayıra katılanların görüşlerinin incelenmesi, bu panayırların farklı ticarî yönlerine, satış usullerine, tacirler arası rekabete ve yöre halkı için sosyal fonksiyonlarına dair yeni bilgiler sunmaktadır. Panayırlara katılan tüccarın görüşleri üzerinden yapılan bir inceleme, panayırların kurulduğu şehirlerin ötesinde, geniş bölge ekonomisi üzerine olan etkilerini ve 20. yüzyılın başında Anadolu ekonomisindeki rollerini anlamamızı da sağlayacaktır.
Annual fairs were commercial organizations with great economic and social importance in the Ottoman world. Fairs began to revitalize and even new ones were established in a wider geography from the second half of the nineteenth century onward. This article aims to examine the information on the fairs of Çankırı and Amasya in the Armenian language press in the beginning of the twentieth century. It uses the reports and news by the merchants and other participants in the fairs which were published in the daily Arevelk newspaper and monthly Bivrakn magazine of Istanbul. Observations by merchants and other participants provide us new information on issues like the commercial aspects of the fairs, sale methods, competition among the merchants and social functions of the fairs. This will also allow us to understand their impact on the broader regions beyond the fair sites and on the economy of Anatolia in the early twentieth century.
URI: https://doi.org/10.21550/sosbilder.980913
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1917171
http://hdl.handle.net/11452/28047
ISSN: 1302-2423
2564-6834
Appears in Collections:2022 Cilt 23 Sayı 42

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
23_42_7.pdf600.62 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons