Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/24692
Title: Human capital dimension of dıgitalization: A comparative study for Turkey and Russia
Other Titles: Dijitalleşmenin insan kaynağı boyutu: Türkiye ve Rusya için karşılaştırmalı bir çalışma
Authors: Sezen, Hayrettin Kemal
Briukhanova, Natalia
Keywords: Human capital digitalization index
Basic skills and internet usage
Advanced skills and development
I-DESİ
Turkey
Russia
İnsan kaynağı dijitalleşme indeksi
Temel beceriler ve internet kullanımı
İleri beceriler ve gelişme
Türkiye
Rusya
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Briukhanova, N. ve Sezen, H. K. (2021). ''Human capital dimension of dıgitalization: A comparative study for Turkey and Russia''. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 40(1), 1-23.
Abstract: In this study, the Human Capital dimension of I-DESI digitalization index is focused for comparing the level of digitalization of Turkey and Russia. The index scores are listed for four sub-dimensions of the human capital dimension. Some descriptive statistics are presented and some figures are showed for the years studied. The variations for some period are determined if enough data exists. Within the framework of the findings, policy recommendations are put forward for leveraging digital transformation. It is seen that the recommendations vary for Turkey and Russia.
Bu çalışmada, I-DESI dijitalleşme indeksinin İnsan Kaynağı boyutuna odaklanılmış, Türkiye’nin, Rusya'nın dijitalleşme düzeyleri diğer ülkeler ve birliklerin düzeyleri ile karşılaştırılmıştır. Dijitalleşme indeksinin insan kaynağı boyutunun dört alt grubu için değerler listelenmiştir. İncelenen zaman dönemleri için bazı tanımlayıcı istatistikler ve grafikler verilmiştir. Yeterli verinin olduğu bazı dönemler için değişimler belirlenmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde, farklı alt gruplardaki dijitalleşme düzeylerine bağlı olarak, dijital dönüşümden yararlanma ve dönüşümü hızlandırmaya dönük her iki ülke için ayrı ayrı politika önerileri ortaya konulmuştur.
URI: https://uludag.edu.tr/dosyalar/iibfdergi/genel-dokuman/2021_1/mak01.pdf
http://hdl.handle.net/11452/24692
ISSN: 1301-3386
Appears in Collections:2021 Cilt 40 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
40_1_1.pdf592.8 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons