Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/24684
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÇınar, Orçun-
dc.contributor.authorÖzel, Abdulhabip-
dc.date.accessioned2022-02-27T20:40:39Z-
dc.date.available2022-02-27T20:40:39Z-
dc.date.issued2021-07-08-
dc.identifier.citationÖzel, A. ve Çınar, O. (2021). ''Essential oil composition of dry and fresh aerial parts of the dill (anethum graveolens L.)''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(2), 355-363.tr_TR
dc.identifier.issn2651-4044-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/bursauludagziraat/issue/65978/873319-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/24684-
dc.description.abstractThe study was conducted to determine the essential oil ratio and composition of fresh and dry aerial part of dill (Anethum graveolens L.), under the Harran Plain conditions (South-eastern Anatolia, Turkey), with three replicates, in 2014-2015 growing session. After harvesting, the dill samples were separated into leaf, stem and umbel. The essential oil ratios were determined at each fresh and dry samples. The essential oil ratios were varied between 0.08-0.59% in fresh dill and 0.11-2.07% in dry dill. Based on the CS-MS results, essential oil components varying between 17-23 in fresh dill and 16-19 in dry dill were determined in the aerial parts of the plant. The α-phellandrene was identified as the main essential oil compound of the samples analysed except for the dry stem. In dry stem, the dill ether was determined as the main component.en_US
dc.description.abstractÇalışma, dereotu (Anethum graveolens L.) taze ve kuru toprak üstü kısmlarının uçucu yağ oranı ve bileşenlerini belirlemek amacıyla, 2014-2015 yetiştirme döneminde, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Alanında, 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Hasattan sonra, dereotu örnekleri yaprak, sap ve çiçeklere ayrılmıştır. Her taze ve kuru örnekte uçucu yağ oranları belirlenmiştir. Uçucu yağ oranları taze dereotunda % 0.08-0.59 arasında, kuru dereotunda % 0.11-2.07 arasında değişmiştir. CS-MS sonuçlarına göre, bitkinin toprak üstü kısımlarında taze dereotunda 17-23 ve kuru dereotunda 16-19 arasında değişen uçucu yağ bileşeni belirlenmiştir. α-Phellandrene, kuru sap haricinde, analiz edilen numunelerin ana uçucu yağ bileşiği olarak belirlenmiştir. Kuru sapta ise dill ether ana bileşen olarak saptanmıştır.tr_TR
dc.language.isoenen_US
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAnethum graveolensen_US
dc.subjectVolatile oil componenten_US
dc.subjectLeafen_US
dc.subjectStemen_US
dc.subjectFloweren_US
dc.subjectAnethum graveolensen_US
dc.subjectUçucu yağ bileşenleritr_TR
dc.subjectYapraktr_TR
dc.subjectSaptr_TR
dc.subjectÇiçektr_TR
dc.titleEssential oil composition of dry and fresh aerial parts of the dill (anethum graveolens L.)en_US
dc.title.alternativeDereotu (anethum graveolens L.)’nun taze ve kuru toprak üstü aksamlarının uçucu yağ bileşenleritr_TR
dc.typeArticleen_US
dc.typeAraştırma makalesitr_TR
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.identifier.startpage355tr_TR
dc.identifier.endpage363tr_TR
dc.identifier.volume35tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag Universitytr_TR
Appears in Collections:2021 Cilt 35 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
35_2_6.pdf523.62 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons