Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/24598
Title: Bitkisel ve mikroalg içerikli kremlerin geliştirilmesi, antioksidan ve anti-tirosinaz enzim aktivitelerinin analitik yöntemlerle araştırılması
Other Titles: Deveplopment of cream including plant and microalgae investigation of their antioxidant and anti-tyrosinase enzyme activities by analytical methods
Authors: Şahin, Saliha
Dorken, Eftal Alp
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Anabilim Dalı
0000-0003-3120-3233
Keywords: Havlıcan
Chlorella vulgaris
Hidrojel
Antioksidan
Mikroalg
Krem
Tirosinaz
Galangal
Hydrogel
Antioxidant
Microalgae
Cream
Tyrosinase
Issue Date: 8-Feb-2022
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Dorken, E. A. (2022). Bitkisel ve mikroalg içerikli kremlerin geliştirilmesi, antioksidan ve anti-tirosinaz enzim aktivitelerinin analitik yöntemlerle araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Bu tez kapsamında, Zingiberaceae familyasına ait Alpinia officinarum (havlıcan) için ekstraksiyon yöntemi geliştirilmiş ve ekstraktlarda bulunan fenolik maddeler, kantitatif olarak HPLC-DAD (yüksek performanslı sıvı kromatografi-diod serili dedektör) ile belirlenmiştir. Ayrıca hazırlanan dört farklı polaritedeki (%80 etanol, %80 metanol, %50 etanol ve %50 metanol) ekstraktlarda bulunan toplam fenolik madde ve antioksidan kapasite değerleri de belirlenmiştir. En yüksek galangin içeriği olan %80 etanol ekstraktı kullanılarak kolon kromatografisi ile ekstrakttan galangin saflaştırılmıştır. Daha sonra galangin betasiklodekstrin ile enkapsule edildikten sonra, galangin-betasiklodekstrin kalıntısı, sodyum aljinat ve CaCl2 kullanılarak hidrojel yapımında kullanılmıştır. Maksimum galangin salınımı için galangin-aljinat hidrojelini oluşturma koşulları merkezi kompozit dizayn yöntemi ile optimize edilmiştir. ANOVA analiz sonuçlarına göre sodyum aljinat yüzdesi %0,69 (w/v); CaCl2 yüzdesi %1 (w/v); zaman 43,55 (dk); ekstrakt yüzdesi %0,48 (w/v) olarak bulunmuştur. Bu değerler ile yapılan hidrojelden elde galangin salınım derişimi, tahmini değer ile uyumlu bulunmuştur. Elde edilen galangin-aljinat hidrojelinin FT-IR ve SEM ile yapısal karakterizasyon çalışmaları da yapılmıştır. Mikroalg olarak Chlorella vulgaris örneği de ekstrakte edilip, antioksidan özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra galangin-betasiklodekstrin kalıntısı, C.vulgaris kalıntısı ve galangin-aljinat hidrojeli krem örneklerine de eklenerek, kremlerin antioksidan özellikleri ve antitirosinaz etkileri de incelenmiştir. Çalışmamızda hazırlanan krem örneklerinin aday örnekler olabileceği sonucuna varılmıştır.
With in the scope of this thesis, an extraction method was developed for Alpinia officinarum (galangal) belonging to the Zingiberaceae family, and the phenolic substances in the extracts were quantitatively determined by HPLC-DAD (high performance liquid chromatography-diode series detector). In addition, the total phenolic substance and antioxidant capacity values in the extracts of four different polarities (80% ethanol, 80% methanol, 50% ethanol and 50% methanol) were determined. Galangin was purified from the extract with column chromatography by using 80% ethanol extract including the highest galangin content. Subsequently, after galangin was encapsulated with betacyclodextrin, the residue of galangin-betacyclodextrin was used in hydrogel making by using sodium alginate and CaCl2. For maximum galangin release, the conditions for forming galangin-alginate hydrogel were optimized by the central composite design method. According to the ANOVA analysis results, the percentage of sodium alginate was 0.69% (w/v); percentage of CaCl2 1% (w/v); time 43.55 (min); extract percentage was found to be 0.48% (w/v). The galangin release concentration obtained from the hydrogel made with these values was found to be compatible with the estimated value. Structural characterization studies of the obtained galangin-alginate hydrogel were also performed with FT-IR and SEM. As microalgae Chlorella vulgaris sample was also extracted and its antioxidant properties were determined. Subsequently, galangin-betacyclodextrin residue, C. vulgaris residue and galangin-alginate hydrogel were added to the cream samples, and the antioxidant properties and antityrosinase effects of the creams were also investigated. It was concluded that the cream samples prepared in our study could be candidate samples.
URI: http://hdl.handle.net/11452/24598
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Eftal_Alp_Dorken.pdf2.71 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons