Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/24476
Title: Crude oil yield curve and the role of speculation: An overview of 2003-08 period
Other Titles: Ham petrol getiri eğrisi ve spekülasyonun rolü :2003-08 dönemine yakından bir bakış
Authors: Kalafatcılar, M. Koray
Değerli, Ahmet
Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İktisat Bölümü.
Tuncel, Cem Okan
Keywords: Business & economics
Crude oil
Speculation
Non-parametric test
Issue Date: Jul-2012
Publisher: Bilgesel Yayıncılık
Citation: Kalafatcılar, M. K. vd. (2012). "Ham petrol getiri eğrisi ve spekülasyonun rolü :2003-08 dönemine yakından bir bakış". İktisat İşletme ve Finans, 27(316), 33-52.
Abstract: Surge in crude oil prices observed in recent years have urged the need for a better understanding of these markets and forced economic agents to reach more accurate forecasts. Futures contracts have been the most commonly used tool to this end. Meanwhile, the coincidence of sharp price movements in commodity markets with the increased interest of financial agents in commodity futures markets has led to a perception of speculation as a factor that causes price increases through various channels. This study aims at introducing the theories that attempt to analyze the crude oil yield curve as well as offering discussions on these theories' implications, in light of data and a statistical tool. Findings of this study reveal that the crude oil yield curve is considerably sensitive to inventories whereas there is no systematic relationship between the yield curve and the positions of speculative investors. Therefore, we believe that it would be more appropriate to relate the recent price increases to developments related to real sector, and to consider the conditions specific to commodity futures markets while using futures contracts for price forecasts
Son yıllarda ham petrol fiyatlarında gerçekleşen yükselişler bu piyasaların daha iyi anlaşılmasını gerekli kılmış, ekonomik birimlerin daha iyi tahminlere ulaşabilmek için çaba sarf etmesine neden olmuştur. Vadeli sözleşmelerin ise bu amaç için en çok başvurulan araç olduğu gözlenmektedir. Diğer yandan, emtia piyasalarında gözlenen keskin fiyat hareketleri ile finansal piyasa katılımcılarının vadeli emtia piyasalarına olan artan ilgisinin çakışması, spekülasyonun çeşitli kanallarla fiyat artışlarına neden olan bir etken olarak görülmesini beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada ham petrol getiri eğrisinin şeklini açıklamaya çalışan teoriler tanıtılmak istenmiş ve teorilerin açıklamaları veriler ve bir istatistiki test ışığında tartışılmıştır. Elde edilen bulgular ham petrol getiri eğrisinin stoklara önemli ölçüde duyarlı olduğunu ortaya koymakta, spekülatif yatırım pozisyonlarına ise sistematik bir duyarlılık sergilemediğine işaret etmektedir. Bu nedenle, son yıllarda yaşanan fiyat artışlarının arkasında reel gelişmelerin aranmasının ve ham petrol fiyat tahminleri için vadeli sözleşmeler kullanılırken vadeli emtia piyasalarına özgü koşulların dikkate alınmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir.
URI: https://doi.org/10.3848/iif.2012.316.3398
http://hdl.handle.net/11452/24476
ISSN: 1300-610X
Appears in Collections:Web of Science

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.