Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/24193
Title: Using of poppy seed meal and yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) as an alternative protein source for layer hens
Other Titles: Haşhaş tohumu küspesi ve maya'nın (Saccharomyces cerevisiae) alternatif protein kaynaǧı olarak yumurtacı tavuk rasyonlarında kullanımı
Authors: Küçükersan, Seher
Küçükersan, Kemal
Uludağ Üniversitesi/Veterinerlik Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı.
Yeşilbağ, Derya
AAK-5370-2020
9246817500
Keywords: Laying hens
Performance
Poppy seed meal
Saccharomyces cerevisiae
Yeast culture
Veterinary sciences
Animalia
Papaver
Saccharomyces cerevisiae
Haşhaş tohumu küspesi
Maya kültürü
Yumurtacı tavuk
Performans
Issue Date: 2009
Publisher: Kafkas Üniversitesi
Citation: Küçükersan, S. vd. (2009). "Using of poppy seed meal and yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) as an alternative protein source for layer hens". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(6), 971-974.
Abstract: This study was carried out to determine the effects of diets containing different amounts of poppy seed meal (PSM) and yeast culture (S. cerevisiae) on performance and egg quality parameters of laying hens. A total of 160 laying hens, 40 weeks old, were divided into four groups of 40 hens each, which were in turn subdivided into four subgroups of 10 hens' experimental replicates. The animals in experimental groups were fed with diets containing 7.5% PSM plus 0.1% yeast culture (Group I), 15% PSM plus 0.1% yeast culture (Group II), and only 0.1% yeast culture (Group III), respectively. The poppy seed meal addition up to 7.5 and 15% increased feed consumption values significantly (P<0.01). Egg production and feed efficiency values were not significantly affected (P>0.05). The highest mean egg weight value was defined in the Group II. In addition eggshell thickness values were significantly lower in the control group than in experimental groups. PSM and yeast culture together can be efficiently used in laying hen diets as a protein source.
Bu araştırmada değişik düzeylerde haşhaş tohumu küspesi ve maya kültürü (S. cerevisiae) içeren rasyonların yumurtacı tavuklarda performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 40 haftalık yaşta toplam 160 yumurtacı tavuk her biri 40 hayvandan oluşan 4 gruba bölündü, gruplarda herbiri 10 hayvandan oluşan 4 alt gruba ayrıldı. Deneme gruplarına sırasıyla %7.5 HTK ve %0.1 maya kültürü (Grup I); %15 HTK ve %0.1 maya kültürü (Grup II); ve sadece %0.1 maya kültürü (Grup III) ilave edildi. Araştırma sonunda rasyonlara %7.5 ve %15 düzeyinde haşhaş tohumu küspesi ilavesi yem tüketimi değerini önemli düzeyde artırmıştır (P<0,01). Yumurta verimi ve yemden yararlanma değerlerinde ise kontrol ve deneme grupları arasında önemli bir farklılık oluşturmamıştır (P>0.05). En yüksek yumurta ağırlığı değeri Grup II’de saptanmıştır. Yumurta kabuk kalınlığı kontrol grubunda diğer deneme gruplarıyla kıyaslandığında önemli (P<0.05) düzeyde düşük olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak haşhaş tohumu küspesi ve maya kültürünün yumurta tavuğu rasyonlarında protein kaynağı olarak birlikte kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11452/24193
ISSN: 1300-6045
Appears in Collections:Scopus
TrDizin
Web of Science

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yeşilbağ_vd_2009.pdf152.05 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons