Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11452/23686
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.date.accessioned | 2021-12-28T06:47:00Z | - |
dc.date.available | 2021-12-28T06:47:00Z | - |
dc.date.issued | 1984 | - |
dc.identifier.citation | Yurtkuran, M. vd. (1984). ''Kronik renal yetmezlikte balık yağının lipit metabolizması üzerine etkileri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11(1), 111-115. | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11452/23686 | - |
dc.description.abstract | Hemodiyaliz programına alınmış, 3 'ü kadın, 7 'si erkek kronik renal yetmezlikteki gönüllü hastalar üzerinde, balık yağının lipit metabolizması üzerine etkileri incelendi. Balık yağı uygulamasından önce (BYÖ), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterolü % 41.3 :1:1.5 mg, balık yağı uygulamasından sonra (BYS) % 34.2-2.4 mg olarak bulundu (p < 0.02). Lipoprotein elektroforezi de BY<J % 29.76. ± 2.4 olan alpha lipoproteins, BYS % 23.51. ± 1 .7 olarak bulundu (p < 0.0 1). Bı,ma karşın BY<J % 55.8 ± 3.2 olan (3-lipoproteins, BYS % 67.7 ± 4 idi (p < 0.02). BYS HDL apoprotein A -I'de anlamlı olmayan bir düşme, HDL-apoprotein A-II de ise önemli bir azalma tespit edildi (p < 0.01). Kronik renal yetmezlik te balık yağının aterojenik risk artırıcı yönde rol oynadığı sonucuna varıldı. | tr_TR |
dc.description.abstract | The effects of fish oil on the lipid metabolism were investigated in 3 female and 7 male chronic renal patients who have volunteered and who were receiving maintenance hemodialysis. High density lipoprotein (HDL) cholesterol was % 41.3 - 1,5 mg before fish oil ingestion (BFO) and % 34.2 ± 2.4 mg a{ter fish oil ingestion (AFO), (p < 0.02). In the lipoprotein electrophoresis a-lipoproteins were % 29.76 ± 2.4 BFO and 23.51. ± 1.7 AFO (p < 0.01). On the contrary lipoproteins were % 55.8- 3.2 BFO and 67.7 ± 4 AFO (p < 0.02). There was an insignificant decrease in the HDL-apoprotein A-l and there was a significant decrease in the HDL·apoprotein A-ll AFO, (p .< 0.01). Fish oil in chronic renal failure appears to increase atherogenic risk factors as a result of our findings. | en_US |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Uludağ Üniversitesi | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Atıf 4.0 Uluslararası | tr_TR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.subject | Kronik renal yetmezliği | tr_TR |
dc.subject | Balık yağı | tr_TR |
dc.subject | Lipit metabolizması | tr_TR |
dc.subject | Chronic renal failure | en_US |
dc.subject | Fish oil | en_US |
dc.subject | Lipid metabolism | en_US |
dc.title | Kronik renal yetmezlikte balık yağının lipit metabolizması üzerine etkileri | tr_TR |
dc.title.alternative | The effects of fish oil on the lipid metabolism in chronic renal failure | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi | tr_TR |
dc.contributor.department | Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı. | tr_TR |
dc.contributor.department | Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı. | tr_TR |
dc.identifier.startpage | 111 | tr_TR |
dc.identifier.endpage | 115 | tr_TR |
dc.identifier.volume | 11 | tr_TR |
dc.identifier.issue | 1 | tr_TR |
dc.relation.journal | Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi | tr_TR |
dc.contributor.buuauthor | Yurtkuran, Mustafa | - |
dc.contributor.buuauthor | Taga, Yavuz | - |
dc.contributor.buuauthor | Öbek, Aydoğan | - |
dc.contributor.buuauthor | Özkan, Kemal | - |
Appears in Collections: | 1984 Cilt 11 Sayı 1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
11_1_16.pdf | 1.18 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License