Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/22138
Title: Ayçiçeği yetiştiriciliğinde alevleme tekniği ile yabancı ot mücadelesi
Other Titles: Weed control with flame technique in sunflower growing
Authors: Arslan, Selçuk
Özen, Ayşe
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Biyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı.
0000-0001-6275-6565
Keywords: Yabancı ot mücadelesi
Alevleme
Ayçiçeği
LPG
Verim
Weed control
Flaming
Sunflower
Yield
Issue Date: 1-Sep-2021
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Özen, A. (2021). Ayçiçeği yetiştiriciliğinde alevleme tekniği ile yabancı ot mücadelesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Bu çalışmanın amacı, ayçiçeği yetiştiriciliğinde alev uygulamasının beş farklı yabancı ot ve ayçiçeği verimi üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Bu etkilerin belirlenmesi için bir ayçiçeği tarlasında dokuz farklı uygulama ve bir kontrol parseli olacak şekilde toplam 10 muameleden oluşan bir deneme deseni oluşturulmuştur. İki farklı LPG dozu (75 kg/ha ve 60 kg/ha) ve üç farklı alev uygulaması yöntemi (sıra üzeri, sıra arası, yüzey) kullanılarak altı farklı alev uygulaması yapılmıştır. Bunlara ek olarak alev uygulaması ve çapalama ile yabancı ot mücadelesini karşılaştırmak amacıyla 2 farklı dozda (75 kg/ha ve 60 kg/ha) alev uygulaması ile birlikte çapalama ve yalnızca çapalama uygulaması olmak üzere üç uygulama yapılmıştır. Yabancı otlar üç farklı büyüme evrelerinde 4 tekrarlı olacak şekilde işaretlenmiştir. Yabancı otların alev uygulamasından etkilenme oranını belirlemek için uygulamadan sonra 1, 7 ve 14. günlerde görsel kontrol oranları belirlenmiştir. 14. gün sonunda işaretli yabancı otların kök, gövde ağırlık ve uzunlukları ölçülmüştür. 24 saat etüvde kurutulan yabancı otlar yaş ve kuru ağırlıkları karşılaştırılarak alevin yabancı ot üzerindeki etkisi ortaya koyulmuştur. Ayçiçeği üretimindeki verimi incelemek için hasat yapılan ayçiçeğinin tabla çapı, yüksekliği ve ürün kg ağırlığı ölçülerek alevle yabancı ot mücadelesinin verim üzerinde etkisi ölçülmüştür. Sonuç olarak en yüksek verim (244,59 kg/da) çapalama ve 60 kg/ha LPG dozunun entegre (T7) uygulamasında elde edilmiştir. Yabancı otlarla mücadelede alevleme uygulamasının etkisine bakıldığında genel olarak tüm yabancı otlarda 75 kg/ha sıra üzeri alev (T6) uygulamasında en etkili sonuçlar elde edilmiştir.
The aim of this study is to determine the effects of flame application on five different weeds and on yield in sunflower cultivation. To determine these effects, a trial pattern consisting of a total of 10 subjects was created in a sunflower field with nine different application treatment and one control parcel. Six different flame applications were performed using two different LPG doses (75 kg/ha and 60 kg/ha) and three different flame application methods (over-the-desk, row-by-row, surface). In addition, in order to compare flame application and weed fight with tilling, three applications were made with 2 different doses (75 kg/ha and 60 kg/ha) flame application, as well as tilling and hoeing only. Weeds are marked as having 4 recurrences in three different stages of growth. Visual control rates were determined on the 1st, 7th, 14th days after the application to determine the rate at which weeds are affected by flame application. At the end of the 14th day, the root, trunk weight and length of marked weeds were measured. The effect of flame on weed was revealed by comparing the age and dry weight of the weeds dried in the 24-hour study machine. In order to examine the yield in sunflower production, the table diameter, height and product kg weight of the harvested sunflower were measured and the effect of flame and weed control on yield was measured. As a result, the highest efficiency (244.59 kg/da) was achieved in the integrated (T7) application of tilling and 60 kg/ha LPG dose. When we look at the effect of flammable application in the fight against weeds, the most effective results were obtained in the application of flame (T6) above 75 kg/ha row in all weeds in general.
URI: http://hdl.handle.net/11452/22138
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ayşe ÖZEN.pdf2.26 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons