Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/21696
Title: Farklı sulama seviyelerinin Bursa koşullarında yetiştirilen cin mısırının (Zea mays L.everta) tane verimi ve agronomik özellikleri üzerine etkileri
Other Titles: The effects of different irrigation levels on the grain yield and agronomic characteristics of popcorn (Zea mays L. everta) grown under Bursa conditions
Authors: Kuşçu, Hayrettin
Tüfekçi, Ali
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Biyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı.
0000-0001-9339-1714
Keywords: Cin mısırı
A sınıfı buharlaşma kabı
Damla sulama
Bitki su tüketimi
Su üretkenliği
Popcorn
Class A pan
Drip irrigation
Evapotranspiration
Water productivity
Issue Date: 16-Jul-2021
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Tüfekçi, A. (2021). Farklı sulama seviyelerinin Bursa koşullarında yetiştirilen cin mısırının (Zea mays L.everta) tane verimi ve agronomik özellikleri üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Mısır suya duyarlı bir bitkidir ve su eksikliği durumunda önemli verim kayıpları yaşanabilmektedir. Bursa iklim koşullarında yürütülen bu çalışma, R427 çeşidi cin mısırının, damla sulama yöntemi kullanılarak farklı sulama stratejilerinin bitki gelişimine, verim ve bazı verim bileşenlerine olan etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Tarla denemesi, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi arazisinde, 2019 yılında, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sulama konuları; A sınıfı buharlaşma kabından buharlaşan su miktarının tamamının (%100) sulama suyu olarak verilmesi (S1) ve S1 konusuna verilen sulama suyu miktarının %75 (S2), %50 (S3) ve %25’i (S4) kadar sulama suyu verilmesi biçiminde oluşturulmuştur. Uygulanan sulama suyu miktarı 129-516 mm, bitki su tüketimi ise 245-590 mm arasında değişmiştir. Uygulanan sulama suyu miktarı ve bitki su tüketimi ile tane verimi arasında önemli ilişkiler elde edilmiştir. En yüksek tane verimi S1 konusundan 486,25 kg da-1 olarak elde edilirken sulama seviyesindeki azalmaya bağlı olarak verim de azalmıştır. Genelde, daha yüksek bin tane ağırlığı, koçan çapı, koçan boyu, tek koçan ağırlığı, koçanda sıra sayısı ve bitki boyu değerleri S1 ve S2 sulama konularından elde edilmiştir. Sulama suyunun yeterli ve maliyetinin uygun olduğu koşullarda, S1 konusu önerilebilir. Sulama suyunun sınırlı veya maliyetinin yüksek olduğu yerlerde S2 konusu tercih edilebilir. Bu koşulda, sulama suyunda %25 düzeyinde bir tasarruf, bitki su tüketiminde %20 düzeyinde bir azalma sağlanırken tane veriminde kabul edilebilir düzeyde (%6) bir azalma ve su üretkenliğinde de bir iyileşme elde edilebilmektedir.
Corn is a water sensitive plant and in case of lack of water, significant yield losses can occur. This study, which was carried out in Bursa climate conditions, was conducted to determine the effects of different irrigation strategies on plant growth, yield and some yield components by using drip irrigation method of R427 variety popcorn. The field experiment was implemented in Bursa Uludag University Faculty of Agriculture in 2019, in three replications according to the randomized blocks trial design. Irrigation treatment was created; giving the entire amount of water (100%) evaporated from the A class evaporation pan as irrigation water (S1) and irrigation water of 75%(S2), 50%(S3) and 25%(S4) of the irrigation water amount given to the subject S1. The amount of irrigation water applied varied between 129-516 mm, and plant water consumption between 245-590 mm. Significant relationships were obtained between the amount of applied irrigation water and plant water consumption and grain yield. While the highest grain yield was got from S1 as 486.25 kg da-1, the yield decreased due to the decrease in irrigation level. Generally, thousand grain weight, ear diameter, ear length, single ear weight, number of rows per ear and plant height values were higher in S1 and S2 irrigation subjects. where irrigation water is sufficient and the cost is appropriate, the subject S1 can be recommended. In places where irrigation water is limited or cost is high, S2 treatment can be preferred. Thus situated, around 25% savings in irrigation water, 20% reduction in plant water consumption can be achieved, while an acceptable (6%) reduction in grain yield and an improvement in water productivity can be achieved.
URI: http://hdl.handle.net/11452/21696
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ali_Tufekci.pdf750.78 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons