Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/19948
Title: Poliester mikrolif kumaş boyamamacılığında tekstil kimyasal yardımcı maddelerinin boyama reaksiyonu üzerine etkilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
Other Titles: Study on effects of textile chemical additives on polyester microfibre fabrics dyeing reactions
Authors: İskender, M. Abdülhalik
Koruyucu, Aslıhan
Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı.
Keywords: Poliester mikrolif
Dispers boyarmadde
Renk
Mikrolif boyama
Polyester microfibre
Colour value
Microfibre dyeing
Disperse dyestuff
Issue Date: 27-Apr-2005
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Koruyucu, A. (2005). Poliester mikrolif kumaş boyamamacılığında tekstil kimyasal yardımcı meddelerinin boyama reaksiyonu üzerine etkilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Bu çalışmada poliester mikrolif kumaşların boyanmasında kullanılan ve ticari markalar olarak satılan farklı tekstil kimyasal yardımcı maddelerinin boyama sonuçları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Boyanan kumaş numuneleri tekrarlı yıkamalara tabi tutulmuş ve bu yıkamaların sonucunda renk ve renk farkında meydana gelen değişimler incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde konu ile ilgili kaynak araştırması sunulmuştur. Konu ile ilgili yapılmış bilimsel çalışmaların sonuçları özetlenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde materyal ve yöntem verilerek, tez kapsamı içinde izlenen yol sunulmuştur. Yapılan boyama deneyleri dört farklı aşamada gerçekleştirilmiş olup bu aşamalar sonunda elde edilen ve ölçülen değerler araştırma sonuçlarında tablolar halinde verilmiştir. Tezin beşinci bölümünde yapılan deneysel çalışmaların sonuçları incelenmiş ve konu ile ilgili bilimsel bulgular değerlendirilmiştir.
Effect of different dyeing auxiliaries on the dyeing results of polyester microfibre fabrics were investigated in this study. The auxiliaries investigated in this study are used in dyeing of polyester microfibre fabrics and sold under different trade names. Dyed polyester microfibre fabric samples were subjected to repeated washing tests and changes occured in colour and colour differences were measured. Literature survey and the results of scientific researches about the subject are presented in the second part. Materials and method were given in the third part. Dyeing experiments were performed on four different stages and the results were presented in tables in the fourth part. Results of the dyeing experiments and scientific observations about the subject were presented in the fifth part.
URI: http://hdl.handle.net/11452/19948
Appears in Collections:Fen Bilimleri Doktora Tezleri / PhD Dissertations

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
168215.pdf
  Until 2099-12-31
5.99 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons