Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/19342
Title: İş değerlemeye dayalı olarak yeni ücret sistemlerinin kurulması: Bir uygulama örneği
Other Titles: Establishing new wage systems based on job evalution: An application example
Authors: Işığıçok, Özlem
Efe, Özge
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı.
0000-0003-0947-247X
Keywords: Ücret
Ücretin önemi
İş değerleme
Ücret sistemleri
Wage
Importance of wage
Job evalutions
Wage systems
Issue Date: 9-Nov-2020
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Efe, Ö. (2020). İş değerlemeye dayalı olarak yeni ücret sistemlerinin kurulması: Bir uygulama örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Abstract: Sanayi devrimi ile önem kazanan ve önemi giderek artan ücret kavramı en genel anlatımıyla bir iş veya emek karşılığında iş görene ödenen bir bedel olarak tanımlanmaktadır. İş gören yaptığı işin karşılığını almak ister bu nedenle çeşitli sistemler geliştirilmiştir. Bu sistemlerden biri çalışmamızın ana çerçevesini oluşturan iş değerleme uygulamalarıdır. İş değerleme, işletmelerde bir işin diğer bir iş ile göreceli olarak belli şartlar ve standartlara bağlı kalınarak işlerin değerlerinin belirlenmesinde rol oynayan bir sistemdir. İşler önceden belirlenmiş olan birtakım faktörler aracılığıyla değerlendirilerek önem ve zorluk dereceleri ortaya çıkarılır. Bu değerlemenin sonuçları ise ücretlendirme çalışmalarında yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde ücret kavramı önemi incelenerek ücret ile ilgili diğer kavramlara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise iş değerleme başlığı altında ilkeleri yöntemlerinden detay olarak bahsedilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünü oluşturan araştırma kısmında ise tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firmada iş değerleme uygulamalarının nasıl yapıldığına yer verilmiştir.
The concept of wage, which became important with the industrial revolution and its importance increasingly, is most generally defined as a price paid to the job manager in exchange for a job or labor. Various systemms have been develop so that the qork taht is done want to be repaid for what it does. One of these systems is the job evaluation applications that form the form the main framework of our work. Job evalution is a systems is a system that plays a role in determining the values of a bussiness in businesses by sticking to certain conditions and standards relative to another business. Job are evaluated through a number of predetermined factors, revealing the importance and difficulty levels. The results of this valution help with efforts. İn the first part of study, the importance of wage concept is examined and other concept related to wage are included. In the second part, the principles methods are mentioned in detail under the title of job evalution. The research section, which constitutes the third part of job evalution practices are carried out in a company operating in the textile sector.
URI: http://hdl.handle.net/11452/19342
Appears in Collections:Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
özge efe.pdf889.87 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons