Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/18472
Title: Türk toplumundaki erişkinlerde patella tiplerinin dağılımı
Other Titles: Dissociation of patella types in Turkish adult population
Authors: Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı.
Demirağ, Burak
Kaplan, Tolga
Köseoğlu, Ertuğrul
Keywords: Patella
Tiplendirme
Type
Turkish adult
Issue Date: 24-May-2004
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Demirağ, B. vd. (2004). "Türk toplumundaki erişkinlerde patella tiplerinin dağılımı". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30(2), 71-74.
Abstract: Amaç: Bu çalışma ile Türk toplumundaki erişkinlerde patella tipleri dağılımının belirlenmesi amaçlandı. Hastalar ve Yöntem: Ortopedi ve Travmatoloji polikliniğine farklı diz hastalıkları ile başvuran ve diz artroskopisi endikasyonu konulan 100 olgunun, çekilmiş olan rutin diz grafilerinden yüz adet tanjansiyel patella grafisi tekrar değerlendirildi. Olguların yaş ortalaması elli bir (18-93) idi. Wiberg ve Baumgartle sınıflamasına göre patella tipleri belirlendi. Bulgular: Tip I patella % 24, tip II patella % 70 ve tip III patella % 6 olarak bulundu. Hiçbir hastada tip IV patellaya rastlanmadı. Sonuç: Türk toplumunda patella tiplerinin dağılımı bu konuda çok fazla çalışma olmamasına rağmen, çalışmamızda görüldüğü üzere başka toplumlarla benzerdir. Patella tiplerinin Türk toplumuna has bir dağılım özelliği yoktur. Yapılacak kapsamlı çalışmalar ile patella tipi dağılımı ve patellofemoral hastalıklar arasında ki ilişkilerin ortaya konabileceği kanısındayız.
Purpose: Purpose of this study was to determine the type and morphology of the patella in Turkish adult population. Patient and Methods: One hundred cases were chosen from patients, who were admitted to Orthopaedic and Traumotology polyclinic, with different knee complaints and having arthroscopic surgery endication. One hundred tangential patella X-ray re-evaluated from previously performed routine knee X-rays. Mean age of patients is 51 (18-93). Patella types were determined according to Wiberg and Baumgartle classification. Results: Type I, II, and III were % 24, % 70, and % 6, respectively. No type IV was observed. Conclusion: In spite of few reports about this subject, there was no differences in patella types between Turkish population and other communities according to our study. There was no specific distribution of patella types in Turkish population. We think that relationship between specific patella types and patellafemoral diseases can be revealed by more extensive studies.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/421487
http://hdl.handle.net/11452/18472
ISSN: 1300-414X
Appears in Collections:2004 Cilt 30 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
30_2_3.pdf57.25 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons