Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/18029
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.date.accessioned2021-03-22T08:51:51Z-
dc.date.available2021-03-22T08:51:51Z-
dc.date.issued1992-
dc.identifier.citationYakışık, M. vd. (1992). "Pastırmanın üretimi aşamalarmda kas dokuda görülen histolojik ve kimyasal degişiklikler" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2),1-11.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/18029-
dc.description.abstractÇalışmada, bir Türk et ürünü olan postırmanın üretim aşamalarında geçirdiği yapısal ve kimyasal değişmeler saptanmaya çalışılmıtır. Bu incelemeler sonucunda: 1. Moifolojik özellikler yönünden nonnal kas yapılaşmasından farklı bir yapısal özellik saptanamamış, sadece preslemeden sonra primer demet leri oluşturan kas telleri yönlerinin eğiştiği gözlenmiştir. 2. Adipoz dokuya, primer demetleri oluşturan bazı kas tellerinin çevresinde endomizyunıda ince bir çizgi halinde ve perimizyumda ise, damlacıklar halinde rastlanmıştır. 3. Primer demetleri oluşturan kas tellerinin çok zında glikojenin depo edildiği, üretim sırasında yıkama şamasından itibaren bu elliğin ortadan kalktığı görülmüştür.tr_TR
dc.description.abstractThe study was made to investigate the histological and clıemical changes in callle m eat during pastırma production. The resultilıg observations were as follow: 1.Morphologilly, thre weren't any structural changes, but follawing pressing process variations in tlıe directions of muscle fibers in the primary bwıdles were observed. 2. Adipose tissue was preseni in the perimysium as lipid droplets whereas it was a thin line in endomysium su"ounding some muscle fibers. 3. In the prinıary bwıdles glycogen was observed İn a few muscle fibers only, but it was dissappeared after waslıing process. 4. A ccording to the diameter measurements, three types of muscle fibers were found. During pastırma produtction tlıe diorneters of muscle fibers decreased. 5. Water activity, % nı isture and pH of the samples taken during patınlla production decreased. Owing to tlıe decrease in those values, an increase in the amounts of salt, aslı, % protein and % lipid was observed.en_US
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectProductionen_US
dc.subjectPastırmatr_TR
dc.subjectStological chemical changesen_US
dc.titlePastırmanın üretimi aşamalarmda kas dokuda görülen histolojik ve kimyasal degişikliklertr_TR
dc.title.alternativeThe histological and chemical changes in muscle tissues during pastırma productionen_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.tr_TR
dc.identifier.startpage1tr_TR
dc.identifier.endpage11tr_TR
dc.identifier.volume11tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağtr_TR
dc.contributor.buuauthorYakışık, Mine-
dc.contributor.buuauthorAnar, Şahsene-
dc.contributor.buuauthorSoyutemiz, Ece-
dc.contributor.buuauthorErdost, Hatice-
Appears in Collections:1992 Cilt 11 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11_2_1.pdf2.42 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons