Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/16629
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAkgündüz, Vedat-
dc.contributor.authorFilya, İsmail-
dc.date.accessioned2021-02-23T07:35:16Z-
dc.date.available2021-02-23T07:35:16Z-
dc.date.issued1997-
dc.identifier.citationAk, İ. vd. (1997). ''Kuzularda yoğun yem formunun besi performansına etkileri''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 79-88.tr_TR
dc.identifier.issn2651-4044-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16629-
dc.description.abstractBu araştırma, entansif besi uygulanan Merinos erkek kuzularda yem formunun besi performansına, rumen ve kan pH düzeyine etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Kuzular % 15.5 ham protein, 2720 Kcal/kg ÇE içeren dane, toz, granül ve pelet formdaki yoğun yem karmalarıyla ad libitum yemlenmişlerdir. Sindirim bozukluklarının önlenmesi için kuzulara 100 g/baş düzeyinde yonca kuru otu verilmiştir. Araştırma. her grupta 12 baş sütten kesilmiş Merinos erkek kuzu bulunan 4 gurupla yürütülmüş ve besi 56 gün sürmüştür. Araştırmada, kuzuların besi sonu ağırlığı, günlük ortalama canlı ağırlık artışı, günlük ortalama yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı gruplarda sırasıyla; 39.0 ± 1.05, 39.0 ± 1.06, 39.0 ± 1.10 ve 38.4 ± 0.95 kg; 346 ± ll. 7, 350 ± 11.8, 349 ± 12.5 ve 334 ± 12.4 g; 1385 ± 35.6, 1362 ± 37.5, 1324 ± 56.3 ve 1360 ± 34.8 g; 4.1 ± 0.15, 3.9 ± 0.07, 3.8 ± 0.12 ve 4.1 ± 0.12 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, entansif besi uygulanan kuzularda yem formunun kuzuların besi performansı ve kan pH düzeyine önemli bir etkisinin bulunmadığı, ancak toz, granül (P<0.05) ve pelet (P<0.01) yem formlarının rumen pH'sını önemli düzeyde düşürdüğü belirlenmiştir.tr_TR
dc.description.abstractThe research was carried out to determine effects of feed form on fattening performance, blood and rumen pH of the Merino male lambs intensively fattaned. The lambs were fed with whole, ground, granul and pellet concentrate feed containing 15.5 % crude protein and 2720 Kcal/kg ME. Concentrate feed mixture was given ad libitum to lambs and dry alfalfa hay was given at 100 gl day/he ad level to prevent digestion disorders. The research was carried out with 4 groups including 12 early weaned Merino lambs in each for 56 days. Average final liveweight, daily liveweight gain. daily feed consumption and feed convertion ratio of the groups were 39.0±1.05, 39.0±1.06, 39.0±1.10 and 38.4±0.95 kg; 346±11. 7, 350±11.8, 349±12.5 and 334±12.4 g; 1385±35.6, 1362±37.5, 1324±56.3 and 1360±34.8 g; 4.1±0.15. 3.9±0.07, 3.8±0.12 and 4.1±0.12 respectively. It has been determined that the form of concentrate feed did not effeel fattening performance and blood pH of lambs, but ground, granul (P<0.05) and pellet feed form (P<O .O1) were decreased to rumen pH significantly.en_US
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectKuzu besisitr_TR
dc.subjectBesi performansıtr_TR
dc.subjectYem formutr_TR
dc.subjectRumen pH'sıtr_TR
dc.subjectLamb fatteningen_US
dc.subjectKan pH'sıtr_TR
dc.subjectFeed formen_US
dc.subjectFattening perjormanceen_US
dc.titleKuzularda yoğun yem formunun besi performansına etkileritr_TR
dc.title.alternativeInfluence of concentrate feed form on fattening performance of Merino lambsen_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.tr_TR
dc.identifier.startpage79tr_TR
dc.identifier.endpage88tr_TR
dc.identifier.volume13tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag Universitytr_TR
dc.contributor.buuauthorAk, İbrahim-
dc.contributor.buuauthorBölüktepe, Selçuk-
dc.relation.collaborationSanayitr_TR
Appears in Collections:1997 Cilt 13 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13_1_8.pdf1.94 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons