Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/16557
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.date.accessioned2021-02-22T09:18:02Z-
dc.date.available2021-02-22T09:18:02Z-
dc.date.issued1990-
dc.identifier.citationErtürk, R. (1990). ''Müşküle üzüm çeşidinin soğukta muhafazasında farklı S02 genaratörlerinin muhafaza süresi ve kalite kayıpları üzerine etkileri ''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 93-104tr_TR
dc.identifier.issn2651-4044-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16557-
dc.description.abstractÜlkemizde en çok ve en uzun süre soğukta depolanan taze üzümlerin başımda Müşküle çeşidi, en yaygın fümigasyon uygulama yöntemi olarak da basınçla sıvılaştırılmış SO2 gazı ile yapılan fümigasyon gelmektedir. Ancak son yıllarda bu geleneksel yöntemin zararlı etkileri nedeniyle araştırıcılar S02 üreten meta-bisülfitli koruyucular üzerine yönelmişler ve bu konuda yoğun araştırmalar yapmışlardır. Bu araştırmada geçirgenlik hesaplanarak seçilen belirli kalınlıktaki plastik poşetler ile üç değişik kağıt materyali (Naylon kuşe, PVC ve Pergament) özel şekilde hazırlanarak içerisine belirli aralıklarda Na2S205 (Sodyum metabisülfit) ve K2S205 (Potasyum metabisülfit) konmuştur. Bu iki yöntemin ülkemizde uygulanmakta olan SO2 gazı ile yapılan fümigasyona ve kontrola göre meyvelerin muhafaza süresi ve kalite kayıpları üzerine mukayesesi yapılmıştır. Üzümler soğuk depoda 0°C De ve % 90 oransal nemde yaklaşık 3 ay kadar muhafaza edilmişlerdir. Bu süre içerisinde meyvelerde ağırlık kaybı, tane rengi, tanenin saptan kopma direnci, şırada eriyebilir toplam kuru madde, salkım ve tane sapı su düzey ph, asit, invert şeker, meyve suyu SO2 kapsamı ve solunum hızı ölçümleri yapılmıştır.tr_TR
dc.description.abstractMüşküle is the leading grape cultivar which is the most suitable for cold storage in Turkey. In this research, the effects of fümigation with SO2 and K2S2O5 and Na2S205 generating systems on the long-term storage of the table grapes have been investigated during 1981-1986. Weight losses, color change, total acid, pH, soluble solids content, invert sugar, respiration rate, S02 content and visible condition have been determined on the samples taken in every 21 days intervals. The results have shown that the loss of water has increased but break resistance of berry respiration rate has decreased significantly in liquid S02 application system. The stalks have kept their original color during the storage at 0c and 90 % R.H. for approximately 3 months. In contrast, weight and water loss have decreased but respiration rate and break resistance have increased in the other systems used. Further more total SO2 content of the fruit juice has been found higher in liquid SO2 system.en_US
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectMüşküle üzümtr_TR
dc.subjectSoğukta muhafazatr_TR
dc.subjectMuscular grapeen_US
dc.subjectKalite kayıplarıtr_TR
dc.subjectQuality lossesen_US
dc.subjectPreservation in the colden_US
dc.titleMüşküle üzüm çeşidinin soğukta muhafazasında farklı S02 genaratörlerinin muhafaza süresi ve kalite kayıpları üzerine etkileritr_TR
dc.title.alternativeThe effects of liquid SO2 and SO2 generators on the long-term cold storage of the table grape (cv. Müşküle)en_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkiler Bölümü.tr_TR
dc.identifier.startpage93tr_TR
dc.identifier.endpage104tr_TR
dc.identifier.volume7tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag Universitytr_TR
dc.contributor.buuauthorTürk, Rahmi-
Appears in Collections:1990 Cilt 7 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7_1_10.pdf2.63 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons