Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/16063
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSuna, Belma-
dc.date.accessioned2021-02-05T11:28:09Z-
dc.date.available2021-02-05T11:28:09Z-
dc.date.issued2018-12-20-
dc.identifier.citationSuna, B. (2019). "Assessment of api tourism in Turkey by swot analysis". Uludağ Arıcılık Dergisi, 19(1), 12-18.tr_TR
dc.identifier.issn2687-5594-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/720053-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16063-
dc.description.abstractIn this research, the api tourism potential of Turkey was evaluated by SWOT analysis. The purpose of the study is to determine current situation of api tourism in Turkey within the scope of health tourism. Statistical databases of Turkey Bee Breeding Çenter Union, Turkey Statistical Institute and the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), and the findings achieved by international and national studies have been utilized in the paper. At the end of the SWOT analysis strengths, weaknesses, opportunities and risks of the api tourism in Turkey has been determined. According to the findings, having the 3rd most significant beehive reserve in the world, being one of the 12 most essential gene centers of the world concerning flora, and applying apitheraphy methods that are considered as a part of the traditional and complementary medicine in accommodation centers is already legalized by the Ministry of health. Its vveaknesses are absence of provinces that have the most beehives in Turkey among the api routes, deficiency on promoting and marketing as a bee route, and underdeveloped api tourism consciousness.en_US
dc.description.abstractBu araştırmada Türkiye’nin api turizm potansiyeli SW0T analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma; api turizmin Türkiye’deki şimdiki durumunu tespit etmek ve sağlık turizmi kapsamındaki potansiyelinin değerlendirilmesi amacını taşımaktadır. Çalışmada, Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği, Türkiye İstatistik Kurumu ve Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)’a ait istatistik! verilerinden ve konu ile ilgili uluslararası ve ulusal düzeyde yapılmış çalışma bulgularından yararlanılmıştır. Yapılan SWOT analizi sonucunda, Türkiye’de api turizmin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsatları ve tehdit unsurları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Türkiye’de api turizmin en güçlü yönleri; dünyada üçüncü sırada kovan varlığına sahip olması, flora açısından dünyanın en önemli 12 gen merkezi arasında yer alması ve geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olarak kabul edilen api terapinin konaklama tesisleri içinde uygulanmasının Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış olmasıdır. Api turizmin en zayıf yönleri ise; Türkiye’de en fazla arı kovanına sahip olan illerin henüz arı rotası kapsamında değerlendirilmemesi, arı rotası olarak tanıtım ve pazarlama çalışmalarının eksikliği ve yeterince gelişmemiş api turizm bilinci olduğudur.tr_TR
dc.language.isoenen_US
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHealth tourismen_US
dc.subjectTraditional and complementary medicineen_US
dc.subjectApi tourismen_US
dc.subjectTurkeyen_US
dc.subjectSağlık turizmitr_TR
dc.subjectGeleneksel ve tamamlayıcı tıptr_TR
dc.subjectApi turizmtr_TR
dc.subjectTürkiyetr_TR
dc.titleAssessment of api tourism in turkey by swot analysisen_US
dc.title.alternativeSağlık turizmi açısından api turizmin swot analizi ile değerlendirilmesitr_TR
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.identifier.startpage12tr_TR
dc.identifier.endpage18tr_TR
dc.identifier.volume19tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.relation.journalUludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journaltr_TR
Appears in Collections:2019 Cilt 19 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
19_1_2.pdf677.12 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons