Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/16027
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKeskin, Merve-
dc.contributor.authorKolaylı, Sevgi-
dc.date.accessioned2021-02-05T08:29:31Z-
dc.date.available2021-02-05T08:29:31Z-
dc.date.issued2019-03-11-
dc.identifier.citationKeskin, M. ve Kolaylı, S. (2019). "Ticari propolis ekstraktlarının kalite parametreleri açısından karşılaştırılması". Uludağ Arıcılık Dergisi, 19(1), 43-49.tr_TR
dc.identifier.issn2687-5594-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/720138-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16027-
dc.description.abstractPropolis biyolojik aktif değeri yüksek doğal bir arı ürün olduğu için takviye edici gıda olarak değişik formülasyon ve paketlerde tüketilmektedir. Propolisin içeriği toplanma biçimi ve zamanı, arı ırkı ve toplandığı bölgenin florasına bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle standardize ham propolis elde etmek mümkün değildir fakat farklı çözücüler kullanılarak hazırlanan propolis ekstraktlarının standardize edilmesi mümkündür. Yapılan bu çalışma da Türkiye'nin değişik market ve aktarlarından toplanan ticari propolis ekstraktlarının bazı kalite parametreleri karşılaştırıldı. 20 değişik propolis ekstraktının briks, balsam, toplam fenolik madde miktarı (TFM), toplam flavonoid madde miktarı (TFMM) ve kondense tanen madde (KTM) miktarları ölçüldü. Çalışma sonucunda briks değerinin etanolik propolis ekstraktları için 25 ile 61 arasında, balsam değerlerinin %7.1 ile %95 arasında, TFM’ nin %1 ile %95 arasında, TFMM’nin %0.1 ile %7.8 arasında ve KTM’ nin %0.04 ile %0.4 arasında değiştiği tespit edildi. Propolis özütlerinin hazırlanması, tüketilmesi ve standardize edilmesinde bu parametrelerin önemli rol alabileceği görülmektedir.tr_TR
dc.description.abstractPropolis is a natural bee product, which contains a high amount of biological active components. It is consumed in different extract forms as supplementary food. Standardization of raw propolis is difficult because the composition of raw propolis depends on many factors such as flora of the area, harvesting season, collection style, and bee strain. However, standardization of propolis extract prepared with ethanol rather than raw propolis is achievable. In this study, different commercial propolis extracts were purchased from markets and their quality parameters were compared with each other. The amount of brix, balsam, total phenolic, total flavonoids and condensed tannins were determined in twenty different commercial propolis extracts. Results showed that the amount of brix ranges from 0 to 61, balsam from 7.1% to 95%, total phenolic content from 1% to 9.5%, total flavonoids from 0.1% to 7.8%, and condensed tannins from 0.004% to 0.4% for the ethanolic propolis extracts. Our results suggest that these parameters may play an important role in the preparation, consumption, and standardization of propolis extractsPropolis is a natural bee product, which contains a high amount of biological active components. It is consumed in different extract forms as supplementary food. Standardization of raw propolis is difficult because the composition of raw propolis depends on many factors such as flora of the area, harvesting season, collection style, and bee strain. However, standardization of propolis extract prepared with ethanol rather than raw propolis is achievable. In this study, different commercial propolis extracts were purchased from markets and their quality parameters were compared with each other. The amount of brix, balsam, total phenolic, total flavonoids and condensed tannins were determined in twenty different commercial propolis extracts. Results showed that the amount of brix ranges from 0 to 61, balsam from 7.1% to 95%, total phenolic content from 1% to 9.5%, total flavonoids from 0.1% to 7.8%, and condensed tannins from 0.004% to 0.4% for the ethanolic propolis extracts. Our results suggest that these parameters may play an important role in the preparation, consumption, and standardization of propolis extracts.en_US
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectTicari propolis ekstraktıtr_TR
dc.subjectPolifenollertr_TR
dc.subjectFlavanoidlertr_TR
dc.subjectBalsamtr_TR
dc.subjectBriksen_US
dc.subjectCommercial propolis extractsen_US
dc.subjectPolyphenolsen_US
dc.subjectFlavonoidsen_US
dc.subjectBrixen_US
dc.titleTicari propolis ekstraktlarının kalite parametreleri açısından karşılaştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeA comparision of commercial propolis extracts in terms of quality parametersen_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.identifier.startpage43tr_TR
dc.identifier.endpage49tr_TR
dc.identifier.volume19tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.relation.journalUludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journaltr_TR
Appears in Collections:2019 Cilt 19 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
19_1_5.pdf147.11 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons