Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11452/15953
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Silici, Sibel | - |
dc.date.accessioned | 2021-02-04T08:36:09Z | - |
dc.date.available | 2021-02-04T08:36:09Z | - |
dc.date.issued | 2015-07-03 | - |
dc.identifier.citation | Silici, S. (2014). "Arı poleni ve arı ekmeği". Uludağ Arıcılık Dergisi, 14(2), 99-105. | tr_TR |
dc.identifier.issn | 2687-5594 | - |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/401901 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11452/15953 | - |
dc.description.abstract | Polen ve nektar balarısının (Apis mellifera L.) beslenmesi için gerekli bileşenlerdir. Nektar bal arıları için karbonhidrat sağlarken polen protein, lipit ve vitamin sağlar. Tarlacı işçi arılar tarafından toplanan polen bal arısı sekresyonları ile birleştirilir. Polen sepetine (korbikula) doldurulduktan sonra bozulmasını önlemek için ince bir tabaka bal ve balmumu ile kaplanır. Zamanla bu karışım farklı enzimler, mikroorganizmalar, nem ve sıcaklığın etkisiyle bir takım biyokimyasal değişikliklere uğrar. Kimyasal olarak değişikliğe uğramış bu polen “arı ekmeği” olarak adlandırılmaktadır. Arı ekmeğinin kimyasal kompozisyonu polenden farklıdır. Arı ekmeği bitki polenine göre daha yüksek oranda K vitamini, indirgenmiş şeker ve sindirim enzimleri içermektedir. Mevcut literatüre göre arı poleni ve arı ekmeği inasan beslenmesi için önemli olan ve vücutta sentezlenemeyen çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) iyi kaynağıdırlar. Bununla birlikte özellikle arı ekmeği konusunda bilimsel araştırma sayısı azdır ve bu konuda çalışmalara ihtiyaç vardır. | tr_TR |
dc.description.abstract | Pollen and nectar are essential components of honeybee, Apis mellifera L., diet. Nectar provides carbohydrates for honeybee, while pollen supplies protein, lipid, and vitamins. Pollen collected by foraging worker bees is combined with honeybee secretions. After loading to the pollen basket (corbicula) pollen is covered with a thin layer of honey and wax to avoid deterioration. However, over time, this mixture undergoes a set of biochemical changes caused by different enzymes, microorganisms, moisture and temperature. This chemically modified pollen is called as beebread. Chemical composition of beebread is different from collected pollen. Beebread has higher contents of vitamin K, reduced sugar and digesting enzymes of microorganisms than the corresponding plant pollen. Current literature suggest that pollen and beebread are a good source of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) that are essential for human nutrition and cannot be synthesized by the body. However, in particular, scientific research exploring various properties of beebread is scarce and additional research into this topic is highly required. | en_US |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Uludağ Üniversitesi | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Atıf 4.0 Uluslararası | tr_TR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.subject | Bal arısı | tr_TR |
dc.subject | Arı ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Arı poleni | tr_TR |
dc.subject | Arı ekmeği | tr_TR |
dc.subject | Honey bee | en_US |
dc.subject | Hive products | en_US |
dc.subject | Bee pollen | en_US |
dc.subject | Bree bread | en_US |
dc.title | Arı poleni ve arı ekmeği | tr_TR |
dc.title.alternative | Bee pollen and bee bread | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi | tr_TR |
dc.identifier.startpage | 99 | tr_TR |
dc.identifier.endpage | 105 | tr_TR |
dc.identifier.volume | 14 | tr_TR |
dc.identifier.issue | 2 | tr_TR |
dc.relation.journal | Uludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journal | tr_TR |
Appears in Collections: | 2014 Cilt 14 Sayı 2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
14_2_5.pdf | 335.73 kB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License