Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/15900
Title: Uzman sistem denetimli arı kovanı tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Other Titles: Design and realize of expert system controlled beehive
Authors: Bayır, Raif
Albayrak, Ahmet
Keywords: Arı kovanı tasarımı
Apis mellifera
Bal arısı
Design of controled bee hive
Honey bee
Issue Date: 2012
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Bayır, R. ve Albayrak, A. (2012). ''Uzman sistem denetimli arı kovanı tasarımı ve gerçekleştirilmesi''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 12(4), 122-135.
Abstract: Bu çalışmada, zayıf ve bakıma muhtaç bal arısı kolonilerinin normal bir koloniye dönüşmesini sağlamak amacıyla uzman sistem denetimli arı kovanı gerçekleştirilmiştir. Bu kovan, ağırlık ölçme, sıcaklık ölçümü ve kontrolü, nem ölçümü ve kontrolü, otomatik şerbetlik, güneş panelli enerji üretim sistemi ve haberleşme alt sistemlerinden oluşmaktadır. Uzman sistem denetimi ile kovan içi nem ve sıcaklık değerlerinin koloni için en uygun olan değerlere ulaşması sağlanmaktadır. Ayrıca zayıf arı kolonisinin ağırlık artışı izlenerek ihtiyaç duyulması durumunda otomatik olarak şerbet verilebilmektedir. Bu özellikleri ile uzman sistem denetimli arı kovanı bir nevi arı kuvözü özelliği taşımaktadır. Kovan içi nem ve sıcaklık denetimini sağlamak için uzman sistem temelli bir yazılım geliştirilmiştir.
Expert system controlled beehive was designed for the honey bee colonies which are weak and in need of care in order to ensure that they are transformed into normal colony beehives. Weak bee colonies need vital support, since they cannot grow up in extreme hot and cold weather conditions. The most appropriate values of humidity and temperature were obtained for the colony inside the hive with expert control system. In addition, weight gain of weak bee colony was monitored. Sherbet was given automatically when needed.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/143481
http://hdl.handle.net/11452/15900
ISSN: 2687-5594
Appears in Collections:2012 Cilt 12 Sayı 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
12_4_1.pdf739.05 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons