Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/15820
Title: Colour preferences in relation to the foragıng performance and fitness of the bumblebee bombus terrestris
Other Titles: Bombus terrestris’in yayılma performansı, çiçek tercihi ile İlişkisi ve doğadaki uyumu
Authors: Raine, Nigel E.
Chittka, Lars
Keywords: Unlearned colour preferences
İnnate
Adaptive significance
Bumble bee
Colour naïve
Color
Öğrenilmemiş renk tercihler
Doğuştan
Uyumsal önem
Bombus arısı
Öğrenilmemiş renk
Renk
Issue Date: 2005
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Raine, N. E. ve Chittka, L. (2005). "Colour preferences in relation to the foraging performance and fitness of the bumblebee bombus terrestris". Uludağ Arıcılık Dergisi, 5(4),145-150.
Abstract: Bumblebee (Bombus terrestris) colonies showed significant variation in their unlearned preference for violet (bee UV-blue) over blue (bee blue) flowers. Bumblebee colonies with a higher average innate preference for violet (over blue) in the laboratory harvested more nectar per unit time under field conditions. Although this correlation was strong (rs=0.82), it narrowly missed statistical significance at the 5% level (p=0.089), but was significant at the 10% level. This increase in foraging performance appears to make evolutionary sense because, on average, violet flower species contain around four times the amount of sugar (in nectar) as flowers of any other colour in the local area. Interestingly, although colonies with a stronger preference for violet were more effective at nectar foraging, this increase in colony food availability was not predictably translated into investment in fitness, quantified as gyne (new queen) production.
Bombus kolonileri mor (arı UV-mavi) ve mavi (arı-mavi) çiçekler üzerinde öğrenilmemiş tercihleri konusunda önemli farklılıklar göstermektedir. Laboratuvar’da maviye göre mor’u doğuştan daha çok tercih eder. Bombus kolonileri doğada alan koşullarında verilen zaman diliminde daha fazla nektar işlemiştir. Bu korelasyon (rs = 0.82) güçlü olsa da %5 (p = 0.089) seviyesinde istatistiki olarak önemli olmamış, fakat %10 seviyesinde önemli görülmüştür. Bu yayılma performansındaki artış evrimsel açıdan anlamlıdır, çünkü çalışmanın yapıldığı lokal bölgede mor renkli çiçekler diğer renk çiçeklerden 4 kat daha fazla şeker (nektarın içinde) içermektedir. Gerçi mor çiçekleri çok tercih eden koloniler nektar toplamada daha etkili olmasına rağmen, besin bulma durumunda bu artış sayısal olarak kraliçe üretimine ve doğadaki genel uyuma tahmin edilir şekilde yansımamıştır.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/143541
http://hdl.handle.net/11452/15820
ISSN: 2687-5594
Appears in Collections:2005 Cilt 5 Sayı 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5_4_1.pdf135.15 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons