Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/15306
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.date.accessioned2021-01-20T07:44:02Z-
dc.date.available2021-01-20T07:44:02Z-
dc.date.issued1995-
dc.identifier.citationCengiz, F. vd. (1995). “Yemlerine farklı miktarlarda sodyum bikarbonat eklenen hindilerde hematolojik araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 175-181.tr_TR
dc.identifier.issn2651-4044-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/15306-
dc.description.abstractBu çalışmada toplam 200 adet günlük hindi yavrusu araştırma materyali olarak kullanıldı. Araştırma, her biri 40 adet hindiden meydana gelen 1 kontrol, 4 deneme olmak üzere 5 grup halinde yürütüldü. Deneme gruplarındaki hayvanların yemlerine % 0.25, % 0.50, % 0.75 ve % 1 oranında sodyum bikarbonat (NaHCO3) eklendi. Hindiler 98 günlük olduklarında kesilerek her gruptan 10’ar hayvan olmak üzere toplam 50 hayvandan kan örnekleri alındı. Alınan kan örnekleri hematokrit, hemoglobin, alyuvar sodyum ve potasyum değerleri yönünden incelendi. Hematokrit değerler kontrol grubunda % 38.9, diğer gruplarda ise sırasıyla % 37.4, 36.5, 37.2, 39.1’dir. Hemoglobin değerleri kontrol grubunda 11.0 g/100 ml, diğer gruplarda ise 10.9, 10.9, 10.4, 11.5 gr/100 ml ’dir. Alyuvar sodyum ve potasyum değerleri sırasıyla kontrol grubunda 17.7, 56.4 mmol/lt olarak bulunmuştur. Diğer gruplardaki değerler de sırasıyla 16.7-55.1, 18.2-51.0, 16.3-54.2, 15.5-48.6 mmol/lt’dir.tr_TR
dc.description.abstractIn this study, 250 (day-old) turkeys were used as a research material. This studv was carriedout in 5 groups, of each composedof 50 totkeys. I. group was kept as a control and 2, 3, 4, 5 groups were experimental groups. Experimental groups were fed with the food, added with 0.25, 0.50, 0.75 and 1 % sodium bicarbonate (NaHCO3) Turkeys (90 days old) were slaughtered, and 10 blood samples were takenfrom each group. Blood samples were examined for hematocrit, haemoglobin and red cell sodium and potassium. Hematocrit values were in the groups 38.9, 37.4, 36.5, 37.2, 39.1 % respectively. Haemoglobin values were 11.0 g/100 ml in the control group and 10.9, 10.9, 10.4, 11.5 gr/100 ml in the other groups. In the control group erythrocyte sodium and potassium values were 17.7, 56.4 mmol/lt, in the other groups; 16.7-55.1, 18.2-51.0, 16.3-54.2, 15.5-48.6 mmol/lt respectively.en_US
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHinditr_TR
dc.subjectHemotokrittr_TR
dc.subjectHemoglobintr_TR
dc.subjectEritrosittr_TR
dc.subjectSodyumtr_TR
dc.subjectPotasyumtr_TR
dc.subjectTurkeyen_US
dc.subjectHematocriten_US
dc.subjectHaemoglobinen_US
dc.subjectErythrocyteen_US
dc.subjectSodium and potassiumen_US
dc.titleYemlerine farklı miktarlarda sodyum bikarbonat eklenen hindilerde hematolojik araştırmalartr_TR
dc.title.alternativeHematological studies on turkeys fed with rations added different amounts of sodium bicarbonateen_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Fizyoloji Bölümü.tr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.tr_TR
dc.identifier.startpage175tr_TR
dc.identifier.endpage181tr_TR
dc.identifier.volume11tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag Universitytr_TR
dc.contributor.buuauthorCengiz, Fahrünisa-
dc.contributor.buuauthorŞahan, Ümran-
dc.contributor.buuauthorAydın, Cenk-
Appears in Collections:1995 Cilt 11 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11_1_16.pdf1.1 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons