Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/14700
Title: Balkan göçmenlerinin sivil toplum kuruluşlarına ilgisi
Other Titles: The interest of Balkan immigrants in nongovernmental organizations
Authors: Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu.
0000-0003-3210-5942
Güleç, Melda Medine
Keywords: Göç
Balkan göçmenleri
Sivil toplum kuruluşları
Toplumsallaşma
Dezavantajlı gruplar
Migration
Balkan immigrant
Nongovernmental organizations
Socializing
Disadvantaged groups
Issue Date: 31-Jan-2019
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Güleç, M.M. (2019). “Balkan göçmenlerinin sivil toplum kuruluşlarına ilgisi”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(36), 59-78.
Abstract: Bursa’da yaşayan göçmenlerle ilgili yapılan bu araştırma, 18 yaş üstü ve köken olarak Balkan ülkelerinden göç ederek Bursa’ya gelen 468 kişi üzerinde yapılmıştır. Araştırmada bireylerin Türkiye’ye göç ediş tarihleri dikkate alınmamıştır. Dolayısıyla ankete katılan bireyler arasında hem Bursa’ya yakın tarihlerde gelen ve geldikleri yerler ile bağları kopmamış bireyler vardır, hem de çok eski tarihlerde göç etmiş ve geldikleri ülke ile aralarında herhangi bir bağ bulunmayan bireyler bulunmaktadır. Veriler soru formu kullanarak toplanmıştır. Yapılan güvenilirlik analizi sonucuna göre soru formunun % 81 oranında güvenilir olduğu bulunmuştur. Çalışmada, ankete katılan bireylerin bir derneğe üyeliği bağımlı değişken olarak dikkate alınmış ve lojistik regresyon modeli tahmin edilmiştir.
This research was performed on 468 persons whose ages were higher than 18 and were immigrated to Bursa from originally Balkan countries. The immigrations dates of the individuals were not taken into consideration in this study. Hence, the individuals that were participated to the survey were composed of the individuals who were immigrated recently and didn’t stopped communication with the places where they came from and also the individuals who were immigrated so long time ago and don’t have any communication with the countries where they came from. Data were gathered with survey. Depending on the results of the reliability analysis, survey was found 81 percent reliable. In this study, the individual’s affiliation to an association considered as dependent variable and logistic regression model was estimated.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/589695
http://hdl.handle.net/11452/14700
ISSN: 1302-2423
2564-6834
Appears in Collections:2019 Cilt 20 Sayı 36

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20_36_3.pdf363.68 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons