Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/13722
Title: Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntıları
Other Titles: Streptomycin and sulfamethazin (sulphadimidine) residues in cattle meat
Authors: Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Oruç, H. Hüseyin
Cengiz, Murat
Bağdaş, Deniz
Uzunoğlu, İlknur
Keywords: Sığır eti
Cattle meat
Streptomisin
Sulfametazin (Sulfadimidin)
Streptomycin
Sulfamethazin (Sulphadimidine)
Issue Date: 19-Feb-2007
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Oruç, H. H. vd. (2007). "Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntıları". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(1-2), 17-20.
Abstract: Bu çalışmada, Bursa’daki büyük marketler ve kasaplarda tüketime sunulan ve Bursa civarındaki askeri birliklerden sağlanan sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntılarının araştırılması amaçlanmıştır. Örnekler, 2005 yılında Kasım ile 2006 yılı Eylül ayları arasında toplandı ve streptomisin (n=63) ile sulfametazin (n=60) analizleri ELISA tekniği ile yapıldı. Streptomisin dört örnekte (%6) ve sulfametazin bir örnekte (%1.5) tespit edildi. Türkiye’de kesime gidecek sığırlarda antibakteriyel ilaçların kullanılabildiği, ancak saptanan streptomisin ve sulfametazin kalıntı düzeylerinin tüketici sağlığı açısından bir risk oluşturamayacağı kanısına varıldı.
The aim of the study was to determine streptomycin and sulfamethazin (sulphadimidine) residues in cattle meat sampled from medium size to large size stores, butchers and military units in Bursa region. The samples were collected from November 2005 to September 2006. Streptomycin (n=63) and sulfamethazin (n=60) residues were analysed by competitive enzyme-linked immunoabsorbent assay (ELISA) technique. Streptomycin and sulfamethazin were detected in four (6%) and in one (1.5%) meat samples, respectively. It is concluded from the results that some antibacterials were used in cattles, and the level of the antibacterials were not at concentrations to impose any risk for human health.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144468
http://hdl.handle.net/11452/13722
ISSN: 1301-3173
Appears in Collections:2007 Cilt 26 Sayı 1-2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
26_1-2_4.pdf168.83 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons