Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/13620
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.date.accessioned2020-10-28T09:18:49Z-
dc.date.available2020-10-28T09:18:49Z-
dc.date.issued2005-04-27-
dc.identifier.citationOruç, H. H. vd. (2005). "Piliç etlerinde lipid oksidasyonu sonucu oluşan malonaldehit (MA) konsantrasyonları". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 7-9.tr_TR
dc.identifier.issn1301-3173-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144482-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13620-
dc.description.abstractLipid oksidasyonu, çiğ veya pişmiş et ürünlerinin buzdolabı ısısında ve dondurulmuş şartlardaki bozulma derecesini, dolayısıyla etlerin kalitesini gösteren en önemli parametrelerden biridir ve tiyobarbitürik asit ölçümüyle (TBA) belirlenmektedir. Lipid oksidasyonu, yüksek oranda doymamış yağ asidi bulunan ve ısı uygulanan piliçlerde kolayca oluşabilmektedir. Bu çalışmada, Bursa ve civarında bulunan askeri birliklerin tavuk eti ihtiyacını karşılamak üzere satın alınan piliç etlerindeki TBA düzeylerinin [µg malonaldehit (MA)/g numune olarak) belirlenmesi ve tüketici sağlığı açısından oluşturabileceği risklerin irdelenmesi amaçlanmıştır. MA konsantrasyonları, 2001-2004 yılları arasında, toplam 55 piliç numunesinde spektrofotometrik bir yöntemle belirlendi; minimal 0.007, maksimal 0.850 ve ortalama 0.248 µgMA/g olarak tespit edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, analizi yapılan piliç etlerindeki MA düzeylerinin insan sağlığı açısından bir risk oluşturamayacağı kanısına varıldı.tr_TR
dc.description.abstractLipid oxidation is one of the most important parameters that shown deterioration degree and quality of raw and cooked meat products during refrigerated or frozen storage, and determine by analysis of thiobarbituric acid. Lipid oxidation occurs easily in chicken, whose fat is higly unsaturated and heat treatment. The aim of this study was the determination of the TBA values [as µg malonaldehyde (MA)/g sample] in chicken meats that purchased to soldiers in Bursa and to discuss the probable risks of determined MA levels for consumer using these chicken meats. MA levels of the 55 samples, that were brought between 2001 and 2004, were determined by the spectrophotometric method. The MA levels determined were minimum 0.007, maximum 0.850 and mean 0.248 µgMA/g. It was concluded from the results that MA levels found in the chicken meat samples are not any risk for consumer healthen_US
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectPiliç etitr_TR
dc.subjectChicken meaten_US
dc.subjectMalonaldehit (MA)tr_TR
dc.subjectLipid oksidasyonutr_TR
dc.subjectMalonaldehyde (MA)en_US
dc.subjectLipid oxidationen_US
dc.titlePiliç etlerinde lipid oksidasyonu sonucu oluşan malonaldehit (MA) konsantrasyonlarıtr_TR
dc.title.alternativeMalonaldehyde (MA) concentrations due to lipid oxidation in chicken meaten_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.tr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü.tr_TR
dc.identifier.startpage7tr_TR
dc.identifier.endpage9tr_TR
dc.identifier.volume24tr_TR
dc.identifier.issue1-2-3-4tr_TR
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicinetr_TR
dc.contributor.buuauthorOruç, H. Hüseyin-
dc.contributor.buuauthorCengiz, Murat-
dc.contributor.buuauthorKalkanlı, Ömer-
Koleksiyonlarda Görünür:2005 Cilt 24 Sayı 1-2-3-4

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
24_1-2-3-4_2.pdf114.62 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons