Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/12949
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.date.accessioned2020-09-29T05:25:46Z-
dc.date.available2020-09-29T05:25:46Z-
dc.date.issued2000-07-24-
dc.identifier.citationPolat, Ü. ve Çetin M. (2001). "Süt ineklerinde laktasyonun çeşitli evrelerinde ve kuru dönemde kandaki bazı biyokimyasal parametrelerdeki değişimler". Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 20(1-2), 33-39.tr_TR
dc.identifier.issn1301-3173-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144601-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/12949-
dc.descriptionBu çalışma, Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Meltem Çetin'in danışmanlığında Ümit Polat tarafından hazırlanan "Süt ineklerinde laktasyonun çeşitli evrelerinde ve kuru dönemde kandaki bazı biyokimyasal parametrelerdeki değişimler" adlı teze dayanılarak hazırlanmıştır.tr_TR
dc.description.abstractBu çalışmada, kuru dönem ve laktasyonun çeşitli evrelerindeki ineklerin metabolik profillerinde meydana gelen değişikliklerin belirlenmesi amaçlandı. Materyal olarak Karacabey Doğancı Çiftliğinde bulunan 80 adet sağlıklı, 4 yaşlı, Holstein ırkı süt ineği kullanıldı. İneklerin 20’si kuru dönemde, geri kalanı laktasyon dönemindeydi. Laktasyon döneminin 48-51., 147-161. ve 180. ve sonraki günleri sırasıyla I., II. ve III. evre olarak değerlendirildi. Her laktasyon evresinde 20 inek bulunmaktaydı. Alınan kan örneklerinde glukoz, toplam lipit, toplam kolesterol, toplam protein, ürik asit, üre, sodyum (Na), potasyum (K), kalsiyum (Ca), inorganik fosfor (İP) düzeyleri ve alkalen fosfataz (ALP) aktiviteleri belirlendi. Bu parametreler sırasıyla kuru dönem, laktasyonun I., II. ve III. evrelerinde 69.90, 51.35, 48.35 ve 45.45 mg/dl, 511.0, 561.50, 522.30 ve 373.95 mg/dl, 112.45, 215.0, 238.75 ve 222.75 mg/dl, 6.20, 7.63, 6.69 ve 6.14 g/dl, 1.94, 2.47, 2.34 ve 2.75 mg/dl, 21.05, 26.90, 27.70 ve 25.15 mg/dl, 137.15, 143.65, 148.65 ve 149.10 mEq/l, 5.88, 4.81, 4.80 ve 4.91 mEq/l, 9.50, 9.69, 10.36 ve 9.88 mg/dl, 6.16, 6.53, 6.14 ve 5.89 mg/dl ve 34.60, 36.65, 41.65 ve 42.70 U/l olarak saptandı. Verilere uygulanan varyans analizi sonucunda üre, ALP ve İP değerlerinde gruplar arasında istatistiksel önem gözlenmedi. Glukoz, toplam lipit, toplam kolesterol, toplam protein, ürik asit, Na, K ve Ca değerlerinde ise p≤0.001 düzeyinde önemli farklılık saptandı. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar kuru dönem ve çeşitli laktasyon evrelerinin ineklerde incelenen çoğu parametreyi etkilediğini gösterdi.tr_TR
dc.description.abstractIn the present research, it was aimed to determine the changes in the metabolic profile of the cows both in dry period and various stages of lactation period. Eighty healthy, four years old Holstein dairy cows bred in Karacabey Doğancı Farm were used as material. Twenty of them were in dry period and the rest were in lactation period. Between the days 48-51, 147-161. and 180. and over of lactation period were accepted as first, second and third stage, respectively. There were 20 cows in each lactation stage. Blood samples were taken from V. subcutenea abdominis. Glucose, total lipid, total cholesterol, total protein, uric acid, urea, sodium, potassium, calcium, inorganic phosphorus concentrations and ALP activities were found for dry period, I., II., III. stages of lactation period as 69.90, 51.35, 48.35 and 45.45 mg/dl, 511.0, 561.50, 522.30 and 373.95 mg/dl, 112.45, 215.0, 238.75 and 222.75 mg/dl, 6.20, 7.63, 6.69 and 6.14 g/dl, 1.94, 2.47, 2.34 and 2.75 mg/dl, 21.05, 26.90, 27.70 and 25.15 mg/dl, 137.15, 143.65, 148.65 and 149.10 mEq/l, 5.88, 4.81, 4.80 and 4.91 mEq/l, 9.50, 9.69, 10.36 and 9.88 mg/dl, 6.16, 6.53, 6.14 and 5.89 mg/dl and 34.60, 36.65, 41.65 and 42.70 U/l, respectively. According to variance analyses, which were performed for biochemical parameters of all groups, urea, ALP and inorganic phosphorus values had no statistically significant differences. Significant differences (p≤0.001) were determined for glucose, total lipid, total cholesterol, total protein, uric acid, sodium, potassium and calcium values. In the present study, the results indicate that dry period and stages of lactation have an effect on most of the parameters studied in cows. Various physiological conditions such as pregnancy, dry period, lactation cause metabolic changes in cows.en_US
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectİnektr_TR
dc.subjectCowen_US
dc.subjectKan parametreleritr_TR
dc.subjectKuru dönemtr_TR
dc.subjectLaktasyon evreleritr_TR
dc.subjectBlood parametersen_US
dc.subjectDry perioden_US
dc.subjectLactation stagesen_US
dc.titleSüt ineklerinde laktasyonun çeşitli evrelerinde ve kuru dönemde kandaki bazı biyokimyasal parametrelerdeki değişimlertr_TR
dc.title.alternativeThe changes in some biochemical blood parameters during various lactation stages and dry period in dairy cowsen_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentBursa Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.tr_TR
dc.identifier.startpage33tr_TR
dc.identifier.endpage39tr_TR
dc.identifier.volume20tr_TR
dc.identifier.issue1-2tr_TR
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicinetr_TR
dc.contributor.buuauthorPolat, Ümit-
dc.contributor.buuauthorÇetin, Meltem-
Appears in Collections:2001 Cilt 20 Sayı 1-2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20_1-2_5.pdf160.96 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons