Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/12546
Title: Türkçe metinlerin sınıflandırma başarısını artırmak için yeni bir yöntem önerisi
Other Titles: A novel method proposal to ıncrease the classification success of Turkish text
Authors: Bursa Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi.
Bilgin, Metin
Keywords: Metin sınıflandırma
Doğal dil işleme
LZW
Metin sıkıştırma
Makine öğrenmesi
Text classification
Natural language processing
Text compression
Machine learning
Issue Date: 12-Feb-2019
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Bilgin, M. (2019). "Türkçe metinlerin sınıflandırma başarısını artırmak için yeni bir yöntem önerisi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(1), 125-136.
Abstract: Bu çalışma, yazarı bilinmeyen bir dokümanının yazarını tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bunun için 6 farklı köşe yazarına ait 6 köşe yazısı öncelikle ön-işlem aşamasına sokulmuştur. Ardından bu metinler üzerinden n-gram (2-3) ile özellikler çıkarılmıştır. Çıkarılan özellikler üzerinden sistem 6 farklı makine öğrenmesi üzerinde çapraz geçerleme (10) ile test edilmiştir. Buraya kadar olan kısım literatürde şimdiye kadar uygulanmış olan yöntemdir. Bizim önerimiz ön işlem aşamasının ardından eldeki metinleri LZW algoritması ile kayıpsız sıkıştırarak özellik sayısını azaltmak ve bunun sistemin başarısı üzerindeki etkileri araştırmak üzerinedir. Ön-işlemden geçmiş olan metinler LZW algoritması ile binary (ikili) ve decimal (onlu) olarak sıkıştırılır. Sıkıştırmanın ardından n-gram (2-3) ile çıkarılan özellikler ile sistem 6 farklı makine öğrenmesi yönteminde test edilmiş ve çalışma sonuçları 5 farklı metrik için incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda ikili olarak sıkıştırılmış metinler hem 2-gram hem de 3-gramda, 6 farklı makine öğrenmesi algoritmasında da daha iyi sonuçlar elde etmiştir. Random Tree ve Naïve bayes algoritmasında onlu sıkıştırma, ham verinin gerisinde kalsa da diğer 4 algoritmada daha iyi elde sonuçlar elde etmiş ama ortalama başarı değerlerinde geride kalmıştır. Yapılan çalışma sonucunda ikili sıkıştırma tüm metriklerinde diğer iki yönteme göre daha başarılıdır. Yapılan çalışmada yazar tanıma işlemi yapılmış olsa da önerilen bu yöntemin tüm metin sınıflandırma işlemlerinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
This study aims to estimate the author of an unknown document. For this purpose, first of all, six different columns of 6 different columnists were pre-processed. Then with n-grams (2-3) features were extracted from these texts. The system has been tested with 10-fold cross-validation on 6 different machine learning algorithms. This part of the study is the method that has been applied so far in the literature. Our suggestion is to reduce the number of features with the LZW algorithm and to investigate the effects on the success of the system. The pre-processed texts are compressed binary and decimal with the LZW algorithm. After compression, the system has been tested with 6 different machine learning algorithms, and the study results has been analyzed for 5 different metrics. As a result of the study, the compressed binary text has obtained better results in both 2-gram and 3-gram, for 6 different machine learning algorithms. In the Random-Tree and Naïve Bayes algorithm, decimal compression is behind the raw data. In the other four algorithms, it achieved better results but remained behind the average success values. As a result of the study, binary compression is more successful in all metrics than the other two methods. In the study, although the author recognition process has been done, it can be thought that the proposed method can be used in all text classification procedures.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/665110
http://hdl.handle.net/11452/12546
ISSN: 2148-4147
2148-4155
Appears in Collections:2019 Cilt 24 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
24_1_11.pdf960.46 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons