Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/12200
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.date.accessioned2020-08-14T05:23:23Z-
dc.date.available2020-08-14T05:23:23Z-
dc.date.issued2017-01-20-
dc.identifier.citationBilir, T. B. ve Şardağ, S. (2017). "Tencel ve pamuk karışımlı ipliklerin performans özelliklerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 22(1), 13-27.tr_TR
dc.identifier.issn2148-4147-
dc.identifier.issn2148-4155-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/328275-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/12200-
dc.description.abstractBu çalışmada farklı oranlarda üretilen tencel pamuk karışımı ipliklerin performans özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla beş farklı karışım oranında (%25-%75, %50-%50, %75-%25 tencel-pamuk, %100 tencel ve % 100 penye pamuk) aynı büküm ve doğrusal yoğunluğa sahip iplikler aynı üretim hattında üretilmişlerdir. Üretilen ipliklerin mukavemet özellikleri (kopma kuvveti, kopma mukavemeti, kopma uzaması, kopma işi), düzgünsüzlük, tüylülük, ince-kalın yer, büküm canlılığı ve bobin sertliği değerleri standartlara uygun bir şekilde ölçülmüĢtür. Çalışma sonucunda karışımdaki tencel lif oranının ipliklerin mukavemet özelliklerine ve düzgünsüzlük özelliklerine etkisinin istatiksel olarak anlamlı olduğu ve karışımdaki tencel oranı arttıkça ipliklerin kopma yükü, kopma uzaması, kopma mukavemeti, kopma işi değerlerinin arttığı; % Um, % Cvm, ince-kalın yer sayısının ve neps değerlerinin ise azaldığı görülmüştür.tr_TR
dc.description.abstractThis study aims to investigate the performance properties of the tencel/cotton blended yarns produced different blend ratios. For this purpose the yarns have been produced with five different blend ratios (25 % - 75 %, 50 % - 50 %, 75 % - 25% tencel/cotton, 100 % tencel and 100 % combed cotton ) at the same production line. The tenacity properties (breaking load, breaking tenacity, breaking elongation, work of rupture), unevennes, hairiness, thin and thick places, twist liveliness and package hardnes values have been tested according to the standarts. The results obtained have been assessed by means of SPSS statistical analysis program and variation analysis, and Student–Newman–Keuls tests were carried out at 5% (0.05) level of significance. The results of this study indicate that the effects of blending ratio of tencel fibre on tensile properties and unevenness values of the yarns are statistically significant and it is seen that the tenacity values (breaking load, breaking tenacity, breaking elongation, work of rupture) are increased and % Um, % Cvm, thin and thick places, neps values are decreased with the increase of tencel fibre ratio in the blend.en_US
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectTenceltr_TR
dc.subjectLyocelltr_TR
dc.subjectPamuktr_TR
dc.subjectİpliktr_TR
dc.subjectMukavemettr_TR
dc.subjectKarışım oranıtr_TR
dc.subjectCottonen_US
dc.subjectYarnen_US
dc.subjectTenacityen_US
dc.subjectBlend ratioen_US
dc.titleTencel ve pamuk karışımlı ipliklerin performans özelliklerinin incelenmesitr_TR
dc.title.alternativeThe investigation of performance properties of tencel cotton blended yarnen_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü.tr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.tr_TR
dc.identifier.startpage13tr_TR
dc.identifier.endpage27tr_TR
dc.identifier.volume22tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi / Uludağ University Journal of The Faculty of Engineeringtr_TR
dc.contributor.buuauthorBilir, Tuğçe Begüm-
dc.contributor.buuauthorŞardağ, Sibel-
Appears in Collections:2017 Cilt 22 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
22_1_2.pdf1.09 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons