Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/12079
Title: Deneysel tasarım ile sulu çözeltilerden metal ayrışımına etki eden faktörlerin optimizasyonu
Other Titles: Optimization of metal removal factors using experimental design
Authors: Orbak, İlkün
Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Endüstri Mühendisliği Bölümü.
Gençosman, Burcu Çağlar
Orbak, Ali Yurdun
Keywords: Deneysel tasarım
Cevap yüzeyi metodu
Faktör analizi
Design of experiments
Response surface optimization
Factor analysis
Issue Date: 15-Dec-2014
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Gençosman, B. Ç. vd. (2015). "Deneysel tasarım ile sulu çözeltilerden metal ayrışımına etki eden faktörlerin optimizasyonu". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 20(1), 39-49.
Abstract: Deneysel tasarım endüstri ve kimya sanayisini de kapsayan çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada deneysel tasarım ve cevap yüzeyi metodu sulu çözeltilerden kadmiyum iyonlarının ayrıştırılmasını etkileyen faktörlerin incelenmesinde kullanılmıştır. Kadmiyum iyonlarının ayrıştırılmasını etkileyen faktörler pH, başlangıç metal konsantrasyonu ve çözelti sıcaklığı olarak belirlenmiştir. Deneylerde kullanılan aktive edilmiş karbonlar, kimyasal ve fiziksel aktivasyon metotlarıyla Tunçbilek linyitinden elde edilmiştir. Deneysel tasarım ile faktörler analiz edilmiş ve önem seviyeleri belirlenmiştir. Ele alınan faktörlerin etkileri ve birbirleriyle etkileşimleri varyans analizi yöntemiyle ortaya çıkarılmıştır. Regresyon analiziyle birlikte cevap yüzeyi metodundan da yararlanarak deney limitleri içinde en iyi kadmiyum ayrışımını sağlayacak optimum koşullar belirlenmiştir.
Experimental design methodology has been used in various research areas including industrial and chemical engineering. In this paper, factor analysis and response surface optimization approaches were used for cadmium removal from aqueous solutions. The factors affecting removal of Cd ions from aqueous solutions were investigated depending on pH, initial metal concentration and solution temperature. Activated carbon used in the experiments was produced from Tunçbilek lignite by physical activation method. The analysis of important factors is established by using the design of experiments method. The effect and the interaction among the investigated factors are evaluated using the analysis of variance method. Together with regression analysis, response surface optimization is also utilized to obtain optimum conditions for best copper removal within the experimental limits.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/202933
http://hdl.handle.net/11452/12079
ISSN: 2148-4147
2148-4155
Appears in Collections:2015 Cilt 20 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20_1_3.pdf500.02 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons