Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/11753
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorEren, Semiha-
dc.contributor.authorYıldız, Güler-
dc.date.accessioned2020-07-28T12:59:16Z-
dc.date.available2020-07-28T12:59:16Z-
dc.date.issued2019-10-17-
dc.identifier.citationYıldız, G. (2019). Protein, pamuk, viskon ve polyester esaslı örme kumaş özelliklerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/11753-
dc.description.abstractSon yıllarda tüketicilerin tekstil ürünlerinden beklentilerinin artması ve giysi tercihlerinde konforun ön sıralarda yer almaya başlaması araştırmacıların ve tekstil ve hazır giyim üreticilerinin ilgisinin daha konforlu giysi sistemlerinin üretilmesi konusuna yoğunlaşmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak üreticilerin yeni hammadde arayışına yönelmeleri tüketici talepleri doğrultusunda artmıştır. Bu çalışmada, pamuk, viskon, polyester, Umorfil (Protein), Umorfil/pamuk karışım liflerden üretilen ipliklerle atkı örmeciliği ile beş farklı içerikte vanize (süprem) kumaş üretimi gerçekleştirilmiştir. Numune kumaşlar çektirme yöntemine göre boyanmıştır. Hidrofil özellik kazandırmak amacıyla emdirme yöntemine göre bitim işlemi uygulanmış ve bu yüzeylerin bazı kumaş performans özellikleri incelenmiştir. Kumaşların performans değerlendirmesinin diğer liflerle karşılaştırılmalı olarak yapılmış ve materyalin özellikleri karakterize edilmeye çalışılmıştır. Tez çalışmasında bu yeni hammadde ürünlerinden olan Umorfil protein içerikli lifin çalışmalar sonucunda genellikle viskon lifine yakın özellikler sergilediği gözlemlenmiştir.tr_TR
dc.description.abstractIn recent years, the increasing expectations of consumers from textile products and the preference of comfort in garment preferences has led to the interest of researchers and textile and garment manufacturers to focus on the production of more comfortable garment systems. Accordingly, producers' tendency to search for new raw materials increased in line with consumer demands. In this study, weft knitting with yarns consisting of cotton, viscose, polyester, Umorfil (protein), Umorfil/cotton blend fibers and produced five different kinds of vanized (single jersey) fabric. The sample fabrics were dyed according to the extraction method. In order to give hydrophilic properties, the finishing process was applied according to the impregnation method and performance of some of these surfaces was shown. The performance evaluation of the fabrics was prepared comparatively with the other fibers and worked in the same manner as the material. In this thesis, it is seen that fiber containing Umorfil protein content, which is one of the new raw material products, is close to viscose fiber.en_US
dc.description.sponsorshipYeşim Tekstiltr_TR
dc.format.extentVII, 62 sayfatr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectPerformanstr_TR
dc.subjectPerformanceen_US
dc.subjectPamuktr_TR
dc.subjectPolyestertr_TR
dc.subjectViskontr_TR
dc.subjectUmorfiltr_TR
dc.subjectUmorfil/pamuktr_TR
dc.subjectCottonen_US
dc.subjectPolyesteren_US
dc.subjectViskosetr_TR
dc.subjectUmorfil/cottonen_US
dc.titleProtein, pamuk, viskon ve polyester esaslı örme kumaş özelliklerinin karşılaştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeComparison of protein, cotton, viscone and polyester based knitted fabricen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr_TR
dc.contributor.departmentBursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı.tr_TR
dc.contributor.orcid0000-0002-7891-6313tr_TR
dc.contributor.orcid0000-0002-2326-686Xtr_TR
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
604953.pdf2.46 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons