Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/11035
Title: Erişilebilirliğin Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi örneğinde irdelenmesi
Other Titles: The study on the accessibility in Uludag University Görükle Campus sample
Authors: Seyidoğlu Akdeniz, Nilüfer
Hanik, Kasım
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı.
0000-0003-0474-9919
0000-0001-6789 4473
Keywords: Erişilebilirlik
Accessibility
Engellilik
Yerleşke
Peyzaj
Disability
Campus
Landscape
Issue Date: 2019
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Hanik, K. (2016). Erişilebilirliğin Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi örneğinde irdelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: İnsanlık tarihi boyunca engelli bireyler toplumun içinde toplumla beraber varolmuşlardır. Modernizmle birlikte kent yaşamının gelişmesi ile kullanım alanlarının her birey için uygun hale getirilmesi zorunluluğu doğmuştur. Özellikle engelli kullanıcıların kent yaşamından kolaylıkla faydalanabilmeleri ve erişim açısından kısıtlılık yaşamamaları önemli olmuştur. Nüfusun büyük çoğunluğunun gençlerde oluştuğu ve bu genç kesimin de büyük çoğunluğunun üniversitelerde bulunduğu göz önüne alınırsa üniverisite yerleşkelerinde engelli kullanıcıların da düşünülmesi oldukça önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Uludağ Üniversitesi Görükle yerleşkesinin engelli kullanıcılar için erişilebilirliğinin değerlendirildiği bu çalışmada yerleşkenin mevcut durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Görükle yerleşkesinin genel olarak engelli birteylerin erişimine kısmen uygun olduğu görülmüş olup bir takım eksikliklerin mevcut oldupu tespit edilmiştir. Özellikle donatı elemanları, araç park yerleri, merdiven ve rampaların standartlara uygun olmadığı ve aynı zamanda klavuz izlerin ve levhaların yetersiz olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak yerleşkenin her kullanıcıya hizmet etmesi adına gereken düzenlenmelerin yapılması ve eksikliklerinin giderilmesi önemlidir.
Throughout the human history, individuals with disabilities have existed with people in society. With modernism and the development of urban life, it has become compulsory to make shared areas suitable for each person. It has been substantial particularly for the disabled to benefit from the urban life and not to have restrictions in terms of access. Considering that the majority of the population consists of young people most of whom study at universities, disabled people should also be considered in university campuses. In this context, the current situation of Bursa Uludag University Görükle Campus has been tried to be put forward in this study which the accessibility is evaluated for disabled users in. Görükle campus has been found to be partially suitable for access by the disabled in general, and besides, some shortcomings have been detected. It has been determined that especially reinforcement elements, car parks, ladders and ramps are not up to standard, nor guide tracks and signs are adequate. As a result, it is crucial to make the necessary arrangements and take the necessary measures in order to serve each users of the campus.
URI: http://hdl.handle.net/11452/11035
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
kasim_hanik_.pdf.pdf3.7 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons